Magazin Putovanja

Koliko vam je tačno potrebno novca za jedan skroman dan na crnogorskoj plaži

Foto: Printskrin, video/nova.rs

Koliko god da pokušavate da uštedite i prođete jeftinije, odmor naprosto košta. Gde god da odete. Nova.rs istražuje koliko je tačno novca potrebno za letovanje u Crnoj Gori zaključujući da vam je za prosečan dan na plažama suseda potrebno 70 evra po osobi.

Ukoliko je u pitanju četvoročlana porodica, onda su dnevni troškovi daleko veći. Ako niste smešteni u hotelu u „ol-inkluziv“ aranžmanu, koji vas košta najmanje 100 evra na dan, potrošićete nešto manje novca, tačnije deset odsto od prosečne mesečne zarade u Srbiji potrebno je za jednu osobu – da „preživi“ dan na moru.

Koliko koštaju obroci?

„Doručkujemo u pekari ili kupimo u prodavnici salamu, sir, pavlaku, jaja, hleb pa sami napravimo obrok. Iskreno, jeftiniji su pekarski proizvodi nego kad nakupujemo namirnice u radnji, jer je sve preskupo. Ručamo najčešće u nekom restoranu, ali ništa skupoceno, pastu sa morskim plodovima ili lignje, ponekad riblju čorbu i salatu, kako kad. Uveče odemo na picu ili opet nešto napravimo u apartmanu“, priča za Nova.rs Jelena Božulović, iz Kraljeva, koja je sa suprugom i dvoje male dece na odmoru u Petrovcu.

Cenovnik, cg
Foto: Ana Marković/Nova.rs

Osim tri obroka dnevno, nijedan dan ne može da prođe bez sladoleda, jutranje kafe na plaži i bar jednog piva ili čaše vina uz večeru.

Najviše novca ode na te ‚sitne‘ prohteve. Klinci kupuju sladoled na plaži bar jednom dnevno, suprug i ja popijemo kafu. Dva puta smo kolima išli na druge, udaljenije plaže, pa smo platili i parking, a dnevno potrošimo 10 do 15 evra, zavisi gde se kupamo, na ležaljke i suncobran“, kaže Jelena, i dodaje da ih je smeštaj za 10 dana koštao oko 700 evra (70 evra na dan), apartman za četvoro.

U kafićima na primorju cene zavise od lokacije. Ako ste blizu mora, u jednom od popularnijih letovališta poput Pržna, Porto Montenegra, Luštica ili ste otišli u Porto Novi, onda su i cene „jače“ za bar jedan evro. Kafa u blizini Slovenske plaže u Budvi je recimo oko 1,5 evro, dok je na nešto izolovanijim plažama, gde nema konkurencije, oko 2,5 evra.

Isto važi i za ležaljke, koje ćete platiti 10 do 15 evra ako ste u trećem ili četvrtom redu na plaži krcatoj turistima, ali ako ste u prvom redu, a oko vas je mir i tišina, onda se spremite da iskeširate 20 do 40 evra.

– Dan na odmoru je trošak. Hvatamo se za novčanik 20 puta dnevno. Plati doručak, ručak, večeru, sladoled, piće, pedaline, ležaljke, parking, igrice za decu na šetalištu, čašu piva ili vina posle večere, a to je sve minimalni užitak, koji čovek sebi može da priušti, pa opet treba mnogo novca. Važno je da kalkulišete i za svaki dan odvojite maksimum koliko sme da se potroši, u suprotnom ćete u prva tri dana potrošiti sav novac, a smeštaj ste recimo platili za sedam ili 10 dana. Pare idu kao lude, čak i toalet na plaži naplaćuju 50 do 70 centi – kaže Nemanja Nocić iz Beograda, koji je sa suprugom i sinom na odmoru.

Ja sam ta žena iz Srbije koja jede sendviče na plaži i nek me čuje ta elita s ležaljki!

Luftika redakcija

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

48 Shares
Share via
Copy link