Srbija Vesti

Ćuta: S ulice se nećemo sklanjati i nećemo stati – Vučić ima rok!

ćuta blokada
Printscreen

Jedan od osnivača pokreta Ekološki ustanak, Aleksandar Jovanović Ćuta, rekao je juče za televiziju N1 da će u subotu 18. decembra u 14 sati biti održan protest ispred zgrade Vlade Srbije u Beogradu.

– U subotu je protest u 14 sati ispred Vlade, jasni su zahtevi: svi ugovori na sto, tražimo da se raskinu i da formalno pravno proteramo Rio Tinto iz Srbije – rekao je Jovanović u emisija “Iza vesti”.

Kako je rekao, ako se ne objave svi “memorandumi i rešenja”, posle Nove godine se nastavljaju protesti.

– Da se donese jedan zakon koji će sačiniti najveći pravnici u zemlji, da se na 30 godina zabrani eksploatacija litijuma – rekao je on, a na pitanje da li će biti blokade, rekao je sledeće:

– Nije nama teško da se prošetamo do Gazele u subotu. Radikalizacija je nastavak blokada magistralnih saobraćajnica, s tim ćemo nastaviti posle Nove godine. Nećemo stati dok ne proteramo Rio Tinto iz Srbije. Mi nismo svesni ko je sve ušao u našu kuću. Najvećeg predatora da proteramo, a onda idemo na Homolje – naveo je Jovanović.

Neće se, dodaje, sklanjati sa ulica.

– Da se obustave prekršajni postupci protiv građana koji su bili na protestima i da policija prestane da dolazi na vrata i da se procesuiraju svi koji su vršili nasilje počev od šabačkog mosta pa svuda po Srbiji. Vučić ima rok, posle Nove godine nastavljamo. S ulice se nećemo sklanjati dok se ne protera Rio Tinto. Biće gomila građana, javnih ličnosti. Referendum o Rio Tintu se već desio, mi stati nećemo – zaključio je Ćuta.

U izjavi za Nova.rs Aleksandar Jovanović potvrdio je da se s protestima nastavlja odmah iza Nove godine.

– Kao što sam i rekao juče na N1, proteste nastavljamo posle Nove godine. Kad i u kom obimu, obavestićemo javnost na vreme. Osim Ekološkog ustanka, u ovom protestu učestvuje još 30 organizacija i svaka odluka donosi se u dogovoru sa svima. Svako ima pravo da odustane od protesta, a oni koji u njihovom nastavku vide nekakvo razvodnjavanje neka ostanu kod kuće, nikakav problem. Mi ne odustajemo, protesta će biti do ispunjenja zahteva, a oni su dobro poznati – kategoričan je Ćuta.

Kako Nova.rs saznaje, prvi sledeći protest mogao bi biti održan u subotu 15. januara. Ćuta, međutim, nije mogao da potvrdi ovu informaciju.

– To u ovom trenutku niko ne zna. Sastaće se sve organizacije koje stoje iza protesta i zajedno ćemo doneti odluku. Jedno je sigurno: od protesta ne odustajemo – kaže na kraju Aleksandar Jovanović.

Nemamo šta da slavimo, ovo nije nikakva pobeda. Ovo je samo Vučićev remi

OGLAS

414 Shares
414 Shares
Share via
Copy link