Srbija Vesti

Ćuta: Sutra kreće „ekološki zemljotres“, idemo da vratimo prirodu u prirodno stanje

ćuta protest
Printscreen

Nakon što je juče istekao rok u kojem je Ana Brnabić trebala da odgovori na zahteve ekoloških aktivista proklamovanih tokom protesta održanih 10. aprila ove godine, oglasio se i Aleksandra Jovanović Ćuta sa najavom „Ekološkog zemljotresa“.

On je poručio da je sutra zakazan skup kod kamenoloma u Rađevici kraj Aleksandrovca, te da je to prvi korak koji označava da borci protiv uništavanja prirode „uzvraćaju udarac“.

– Idemo da vratimo prirodu u prvobitno stanje. U 12 sati okupljamo se na mestu zločina i na kamenolomu ćemo ponovo da napravimo borovu šumu – samo neka iko takne te borove, ako sme – poručio je Ćuta na početku svog obraćanja.

On je za Nova.rs objasnio šta je planirano za sutra i poziva sve aktiviste da mu se pridruže.

– Sadićemo borove i neka ih neko takne, ako sme. Nek dođe Zorana Mihajlović koja je izdala tu dozvolu, neka dođe opštinska vlast koja ne sme nos da pomoli. To je prva u nizu naaših akcija – urgentna ekologija. Sprečavamo zločin koji ne prave ni Kinezi, ni Rio Tinto, nego smo to uradili sami sebi. Neko je nekome usred borove šume, pored vinograda dao dozvolu da napravi kamenolom. Taj ko je to uradio vrši zločin nad prirodom i nad tim ljudima koji tamo žive. To ćemo da sprečavamo na svakom mestu – pojasnio je Jovanović.

Ova akcija samo je prva u nizu i sledi odlazak u Dobrinju.

– Oni imaju problem sa iskopavanjem litijuma, sa nekom australijskom firmom poput Rio Tinta. Zaboli su sondu i ljudi nemaju pojma o čemu se zapravo radi. Tamo je već bio jedan protest. Idemo ponovo dole, pošto ne znamo da li će opština to da briše iz svog prostornog plana. Takve moramo da teramo, da teramo sve do Drine. Dok ne isteramo najjačeg, a to je Rio Tinto – uveren je Ćuta.

Akcija “Ekološki zemljotres” biće organizovana na nivou čitave Srbije i organizuje se zbog ćutnje i ignorisanja zahteva od strane premijerke Brnabić. U spisku zahteva koji je poslat predsednici Vlade stoje imena kompanija Rio Tinto, ali i Koka Kole i izričito se traži raskidanje ugovora sklopljenih na štetu građana Srbije.

– Tražimo stavljanje van snage svih ugovora sklopljenih sa Rio Tintom i sličnim kompanijama. Ne zna se ni ko je dobio dozvole, ne zna se ni šta se buši. Pošto ministarka Zorana Mihajlović kaže da je kršen zakon prilikom izdavanja dozvola za izgradnju minihidroelektrana, tražimo momentalno zaustavljanje rada svih malih hidoelektrana i momentalno rušenje tamo gde je prekršen zakon. Tražimo i da se zaustave sve trovačnice vode, vazduha, zemlje i stanovništva. Zahetev je i raskid ugovora sa Koka-Kolom i svim kompanijama kojima su naša vodizvorišta data u zakup – zaključio je Aleksandar Jovanović Ćuta.

Rio Tinto: 100 miliona dolara za zaštitu prirode, Ćuta: Proći ćete kao Austrijanci 1914!

Antonije Kosanović

Traži smisao u vreme besmisla, rečima potkradajući emocije.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

OGLAS

312 Shares
312 Shares
Share via
Copy link