Magazin Srbija

Rio Tinto: 100 miliona dolara za zaštitu prirode, Ćuta: Proći ćete kao Austrijanci 1914!

cuta rio tinto

Tvrdnja da će reke Jadar, Drina pa čak i Sava biti zagađene – apsolutna je neistina, saopštila je kompanija Rio Tinto, povodom ekoloških protesta protiv iskopavanja jadarita.

„Svesni smo trenutnih događaja u Beogradu i potpuno razumemo zabrinutost građana za životnu sredinu, jer mi, zaposleni i naše porodice i deca, dišemo isti vazduh i živimo na istoj zemlji, kao naši sugrađani, koji danas protestuju“, navodi Rio Tinto.

Vi ne znate šta je dobro za vas

Kako se ističe, deo te zabrinutosti proizilazi iz neposedovanja dovoljno informacija o projektu.

„To je razumljivo, budući da je projekat u fazi izrade Studije izvodljivosti, a da su Studije o proceni uticaja na životnu sredinu te koje će dati detaljne odgovore na pitanja, koja građani postavljaju sada, u fazi izrade. Navedene studije će, naravno, biti deo javne rasprave“, navodi Rio Tinto.

Sa druge strane, ističu, o projektu ove kompanije postoji mnogo neistina u javnosti.

„Jedna od tvrdnji je da će reke Jadar, Drina pa čak i Sava biti zagađene, što je apsolutna neistina. Kompanija će samo u postrojenje za prećišćavanje otpadnih voda uložiti između 30 i 40 miliona evra, dok je ukupna investicija koju planiramo da usmerimo u zaštitu životne sredine preko 100 miliona dolara, s tim što možemo očekivati, da nakon završetka idejnih i glavnih projekata, procenimo da je potrebno i više“, ističe Rio Tinto.

Kompanija poziva građane i stručnu javnost da se o njenom projektu informišu preko zvaničnih kanala komunikacije, kao i kroz nastupe njenih stručnjaka.

„Takođe, upućujemo poziv građanima i stručnoj javnosti da prisustvuju sastancima, koje redovno organizujemo, kao što su ‘Dani otvorenih vrata’ u Brezjaku i Loznici, i sastancima sa lokalnom zajednicom, koji će se održavati jednom mesečno. Na ovim susretima naši stručnjaci odgovaraju na sva pitanja građana. Želimo da ponovimo čvrst stav državnih organa Republike Srbije sa kojim je Rio Tinto u potpunosti saglasan, da se od projekta Jadar očekuje da ispuni najviše standarde u oblasti zaštite životne sredine i da poštuje regulativu Republike Srbije i EU“, ističe Rio Tinto.

Kako se navodi u saopštenju, bez obzira na podršku državnih institucija koju projekat „Jadar“ ima, komanija „razume i poštuječinjenicu da će lokalna zajednica pokretati pitanja u vezi sa projektom ove veličine i značaja“.

„Upravo, osnovni preduslov za razvoj projekta i jeste partnerstvo sa lokalnim zajednicama. Iz tog razloga posvećeni smo međusobnoj bliskoj saradnji, kako bismo u okviru pripreme Studije o proceni uticaja na životnu sredinu, odgovorili na sva pitanja.Dozvolite nam da pomenemo i to da kompanija Rio Tinto prepoznaje značaj zajedničkog rada kompanija, vlada i društava po pitanju klimatskih promena. Svi moramo prepoznati i prihvatiti svoju ulogu u suočavanju sa klimatskim promenama i globalnom zelenom tranzicijom. Verujemo da litijum ima izutetno značajnu ulogu za budućnost sa niskim emisijama ugljenika. Takođe, litijum je važan resurs za niz novih tehnologija koje će omogućiti Srbiji, Evropi i svetu tranziciju ka zelenijoj i digitalnoj budućnosti“, navodi se u saopštenju koje prenosi N1.

Crveni karton od naroda

Predstavnici više udruženja i meštani iz doline Jadra održali su danas performans na kojem su pokazali “crveni karton” kompaniji Rio Tinto i poručili da ne žele da ta kompanija radi u Srbiji.

Okupljeni među kojima su bili meštani, predstavnici udruženja Odbranimo reke Stare planine, Udurženja za zaštitu ustanovsti i zakonitosti, Skupština slobodne Srbije, ali i druge lokalne organizacije koje se bave zaštitom prirode zviždali su pištaljkama i držali podignute crvene kartone, kao i transparent „Marš sa Drine“ ispred sedišta Rio Tinta na Novom Beogradu.

Kako je rečeno, istovremeno su održani skupovi dijaspore protiv Rio Tinta u Londonu i Vašingtonu.

Meštani doline Jadra i ekološke organizacije protive se tome da Rio Tinto iskopava jadarit, jer bi to prema njihovim rečima ugrozilo reke Drinu i Jadar, poljoprivredno zemljište, a pored toga smatraju da će stanovništvo zbog zagađenja biti prinuđeno da se iseli, te će danas premijerki Srbije Ani Brnabić predati više od 60.000 potpisa za peticiju protiv tog projekta.

Sve tajne dolaska Rio Tinta: Nestašica vode, otrovni gasovi, prljava tehnologija!

generic vignette (DESK luftika.rs)
120 Shares
120 Shares
Share via
Copy link