Lifestyle

Čudesni đumbir

Đumbir je tropska začinska biljka koja potiče sa tla Indije. Na policama supermarketa ćete ga poznati po njegovom nesvakidašnjem obliku – liči na šaku sa iskrivljenim, nepravilnim prstima. Možete ga kupiti u svežem obliku, ali i kao samleveni prah. Osim što je odličan začinski dodatak mnogim jelima, njegova lekovita svojstva su nadaleko poznata.

Pošto je bogat mineralima i vitaminima on povoljno utiče na celokupan organizam, i iz tog razloga je to biljka koju bi svi trebali da imamo u našim domovima. Đumbir se koristi u lečenju mučnine i lošeg varenja, a u prvim mesecima trudničke mučnine budućim mama se preporučuje supa od đumbira.

supa-djumbir-rucak
Foto: tocksnap.io

Đumbir pojačava znojenje i na taj način izbacuje otrovne materije iz organizma. Takođe, jedan je od glavnih sastojaka u šejkovima za detoksikaciju. Kako biste izbacili toksine iz vašeg tela, možete pripremiti i kupku sa đumbirovom vodom, osim što će vam pročistiti telo, ono će vas i opustiti.

Pogledajte kako da ojačate imunitet

Oblogama od đumbira izlečićete bolne zglobove ili upale mišića. Obloge ćete napraviti tako što ćete u vruću vodu staviti đumbir umotan u gazu, posle nekoliko minuta ga izvaditi i dobro ga iscediti kako bi izašlo što više soka. Umočite peškir u tu vodu i potom ga stavite na bolno mesto.

caj-djumbir-napitak
Foto: unsplash.com

Đumbir se koristi i kao topli napitak. Priprema čaja od ove biljke je vrlo jednostavna. Izrendajte đumbir i prokuvajte ga, dodajte malo soka od limuna i meda po želji. Konzumacijom ovog napitka ojačaćete imunitet, poboljšaćete cirkulaciju i hladim stopalima rećićete zbogom.

Osim lečenja mučnine, đumbir je ključni sajstojak u iskorenjivanju prehlade i prirodni lek od kojeg nećete imati neželjene posledice. Po gore pomenutom receptu napravite čaj, s tim da ćete ovaj put u njega dodati sok od narandže, koru neprskanog limuna i cimet. Ovaj napitak pijte nekoliko puta dnevno i prehlada će nestati kao rukom odnesena.

djumbir-prah-svez
Foto: spiceflair.com

Đumbir služi i za poboljšavanje pamćenja i koncentracije, ali deluje i kao blagi afrodizijak. S toga ne čudi što se u mnogim jelima vrlo često dodaje ova začinska biljka.

Đumbir u frižideru uz pravilno održavanje može odstojati i više od nedelju dana. Bitno je da obradite pažnju na količinu koja vam treba i da samo toliko đumbira ogulite, u suprotnom, moraćete ga baciti.

Anita Čolak

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

OGLAS

51 Shares
Share via
Copy link