Uncategorized

Crossfit, trening koji je uzeo najbolje iz svih sportova


U poslednje vreme pojavljuje se mnogo novih programa za grupne treninge. Crossfit me je oduvek privlačio, ali nisam bila sigurna šta se tu zapravo radi. Odlučih da odem na trening i proverim. U jedinom licinciranom klubu za crossfit u Novom Sadu, Crossfit NS, dočekao me je trener Nebojša Radanović koji je u narednih sat vremena, koliko trening traje, pokušao da mi približi ovu vrstu treninga.

Pre svega, crossfit je funkcionalni trening visokog inteziteta što znači da se koriste vežbe koje angažuju sve mišićne grupe, odnosno ne izoluju određene mišiće, kao što to radimo u teretani. Sve vežbe oponašaju pokrete iz životne sredine što dovodi do toga da smo fizički spremniji za svakodnevne izazove.

crossfit-trening

Na početku treninga, Nebojša na beloj tabli ispisuje vežbe za trening. Meni su pojmovi uglavnom nejasni, ali ekipa spremno uzima strunjače, tegove, šipke i kreće da trenira. Ova tabla je neka vrsta dnevnika, gde svako upisuje svoje rezultate, odnsno koliko ponavljanja neke vežbe mogu da urade za određeno vreme. Nakon nekog vremena, mogu da pogledaju svoje rezultate i vide napredak.

– Imamo početnu i naprednu grupu, i svi koji dođu moraju da prođu prvi deo obuke jer sa nepravilnom tehnikom, lako može doći do povreda. Crossfit mogu da treniraju svi, jer svako daje svoj maksimum i za dato vreme radi onoliko vežbi koliko može – objašnjava mi Nebojša.

crossfit-tabla

Pridružuje nam se i Dejan Mihajlović, trener koji je nedavno osvojio prvo mesto na Koloseum kupu, takmičenju iz Crossfita koji se organizuje u Novom Sadu. On kaže da u klub dolaze i momci i devojke, a da je i sve više stranaca koji su oduševljeni ovim načinom treniranja i uglavnom su svi već čuli za crossfit koji je veoma popularan u svetu. Novosađani pak tek otkrivaju ovu vrstu treninga, ali broj grupa u Crossfit-u NS je sve veći.

– Grupu čini 12 ljudi, nikada više, kako bi trener mogao da im se posveti. Prva dva treninga su besplatna i svako ko želi da vidi šta je to crossfit i kako to izgleda u praksi, može da dođe do nas. Ako mu se dopadne, nudimo 3 vrste paketa, u zavisnosti od broja treninga nedeljno, pa tako za 12 treninga mesečno, cena iznosi 2.500 dinara – kaže Dejan.

crossfit-skakanje

 

U sali je zagrevanje već uveliko gotovo, i iznenađeno gledam devojke koje sa lakoćom dižu tegove, skaču, rade zgibove i iskorake. Nebojša im pokazuje vežbe na vratilu, i ubrzo svi kreću sa novom serijom vežbi. Ono što je u crossfitu interesantno jeste to da nema istog treninga. Postoji mnogo načina vežbanja, rekvizita i tehnika, pa vam nikada ne može biti dosadno. Ako klonete duhom, tu je ekipa da vas digne kao i treneri koji bodre svakog pojedinca.

crossfit-karike

Na kraju treninga, sledi aplauz, Nebojša se pozdravlja sa svima i mnogi prilaze tabli da upišu i uslikaju svoj današnji rezultat. Već na narednom treningu sigurno će uočiti napredak, a ja odlazim kući rešena da se vratim još jednom, ovaj put sa opremom.

Slađana Zličić

Voli da putuje i piše, zavisna od slatkiša, lepih gestova, dobrih filmova i šopinga. Diplomirani novinar, zaljubljenik u more i sunce, snalazi se i u kuhinji, a jednog dana živeće u Rimu.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

274 Shares
274 Shares
Share via
Copy link