Magazin

Da li nam preti nova užasna pošast? Bubonksa kuga odnela mladića od 15 godina

crna-smrt-bolnica

Petnaestogodišnji mladić preminuo je od bubonske kuge u Mongoliji, stoji u izveštaju državnog Ministarstva zdravlja. Nacionalni centar za zoonotske bolesti (bolesti koje se prenose sa životinja na ljude) saopštio je da je tinejdžer iz zapadne provincije Govi-Altai umro nakon što je jeo zaraženo meso mrmota.

Zbog ove tragedije, uspostavljen je karantin za pet okruga u provinciji koja deli granicu sa Kinom, piše Mondo.

– Rezultat testa lančane reakcije polimerazom (PCR) otkrio je u ponedeljak uveče da je bubonska kuga uzrokovala smrt 15-godišnjeg dečaka – izjavio je na konferenciji za štampu portparol Ministarstva zdravlja Narangerel.

Šta je bubonksa kuga, poznata i pod nazivom “crna smrt”?

Kuga je potencijalno smrtonosna zarazna bolest koju izazivaju bakterije zvane “yersinia pestis” koje žive u nekim životinjskim vrstama, uglavnom glodarima, i njihovim buvama.

Naziv dolazi od simptoma – bolnih, natečenih limfnih čvorova ili “bubica” u preponama ili pazuhu i najčešći je oblik bolesti koja prelazi sa životinje na čoveka.

Inače, “yersinia pestis” je takođe ono što je izazvalo “crnu smrt” koja je sredinom 1300-ih ubila preko 50 miliona ljudi u Evropi.

Bubonska kuga je naziv “crna smrt” dobila jer izaziva gangrenozno tamnjenje i odumiranje delova tela, kao što su prsti ruku, ali i nožni prsti.

Kako se navodi, do sada je bilo još četiri slučaja ove kuge u untrašnjosti Mongolije još prošlog novembra.

Od 2010. do 2015. godine širom sveta prijavljeno je 3.248 slučajeva bubonske kuge, uključujući 584 smrtnih slučajeva.

Nacionalni centar za zoonotske bolesti (NCZD) trenutno organizuje program imunizacije širom zemlje kako bi zaustavio širenje bolesti.

Šta je eklampsija, opasna bolest u trudnoći od koje je preminula srpska olimpijka?

Redakcija

Redakcija

Delimo tekstove koji vrede. Jer vrede!

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

37 Shares
Share via
Copy link