Magazin Putovanja

Crna Gora u ozbiljnom problemu, polovina hotela ne radi, prihodi manji za 96%

Gotovo polovina svih hotela u Crnoj Gori ne radi zbog epidemije korona virusa i pitanje je da li će se uopšte otvarati ove godine, nezvanično saznaje “Pobjeda”.

U Crnu Goru, koju su tamošnje vlasti do skoro nazivale “destinacija bez korone”, ne mogu da dolaze gosti iz većine zemalja regiona, ali ni putnici iz Evropske unije pa je otkazan veliki broj rezervacija za hotele i za avio letove.

Podaci za jul kojima raspolaže Privredna komora CG govore da na Žabljaku nije bio otvoren nijedan hotel, što je slučaj i sa Kolašinom, dok je na primorju situacija različita od grada do grada.

Na području opštine Budva otvoreno je pedesetak hotela, dok u Tivtu još nisu otvoreni svi hoteli i ne očekuje se značajniji promet jer su tradicionalno najbrojniji gosti uglavnom turisti iz zemalja koje su na crvenoj listi, prenosi Mondo.

U Baru su otvorena 23 hotela, dok je u Herceg Novom otvoreno 13 hotela od ukupno 41 registrovanog objekta.

Privatni sektor gotovo da nije ni počeo da radi, ukazuju iz Privredne komore CG i napominju da se situacija menja iz trenutka u trenutak, u zavisnosti od mera koje su na snazi.

Iako su hotelijeri tokom praznika imali veći broj gostiju, radi se uglavnom o domaćim turistima, Podgoričanima.

Rezervacije se uglavnom vrše neposredno uoči puta što značajno otežava bilo kakva predviđanja i procene.

Za posetioce će i dalje biti zatvorena sva tri hotela kompanije Carine u Bijeloj, hoteli Park i Delfin, hotel Kumbor, kao i Iberostarov hotel u Njivicama kod Herceg Novog.

Ovo je trebalo da bude prva godina u kojoj hoteli kompanije Carina posluju u sastavu španskog turoperatora Iberostar, jednog od najvećih hotelskih lanaca u svetu, a saradnja je, prema potpisanom ugovoru, trebalo da traje ukupno 214 dana.

Međutim, pandemija je potpuno poremetila planove, pa vlasnik kompanije Carina, Čedo Popović čeka da vide da li će biti nekih promena nakon 1. avgusta.

– Nema još nikakvih promena jer se čeka otvaranje granica. Moramo izdržati, nema predaje – izjavio je vlasnik ove kompanije koja je zahvaljujući pomoći vlade uspela da sačuva radna mesta svih 120 zaposlenih.

U julu prihodi 10 miliona evra, prošle godine 280 miliona

Broj noćenja po turisti u Crnoj Gori smanjen je sa 6,5 dana na četiri, a prosečna dnevna potrošnja sa 77 na ispod 50 evra, prenose “Vijesti”.

Prihodi turističke privrede u julu ove godine iznosiće svega oko 10 miliona evra, za razliku od istog meseca prošle godine kada je iznosio 280 miliona, što je pad za oko 96 odsto.

To je dosadašnja procena saopštena “Vijestima” iz turističkog sektora, a zvanično se još čeka taj podatak.

Prema informacijama “Vijesti” iz turističke privrede ne dolazi samo do smanjenja broja turista za oko 92 odsto, već je i broj noćenja po turisti smanjen sa 6,5 dana na četiri, a prosečna dnevna potrošnja turiste sa 77 na ispod 50 evra.

Prošle godine je u julu u svim vidovima smeštaja ostvareno oko 3,7 miliona noćenja, dok će ove godine iznositi svega oko 200.000.

Ukupan prihod od turizma, koji je značajna stavka u ukupnom bruto domaćem proizvodu Crne Gore, računa se tako što se broj noćenja pomnoži sa prosečnom dnevnom potrošnjom.

Očekuje se da će ukupan broj turista u julu biti do 50.000 sa prosečnim brojem noćenja od četiri dana i prosečnom dnevnom potrošnjom do 50 evra.

Množenjem ove tri cifre dobija se svega 10 miliona evra. Lani je u julu bilo oko 570.000 turista sa prosečnim noćenjem od 6,5 dana i dnevnom potrošnjom od oko 77 evra.

Do pada prosečnog broja noćenja, objašnjavaju iz turističke privrede, došlo je jer značajan procenat čine domaći gosti koji često u hotele dođu samo na produženi vikend od dva ili tri dana, tako da je malo turista koji ostanu sedam i duže dana.

Pad potrošnje se beleži takođe zbog većeg učešća domaćih gostiju koji su slabije platežne moći od stranaca.

Većina luksuznih hotela, gde su gosti dnevno na smeštaj i ostale usluge trošili i hiljadu evra i time dizali prosek, sada nisu ni otvoreni.

Zbog pogoršanja epidemiološke situacije i usled borbe protiv širenja epidemije koronavirusa, nisu ništa bolja očekivanja ni za avgust u kojem je prošle godine bilo oko 4,2 miliona noćenja sa ukupnim prihodom od oko 320 miliona evra.

Daleko vam lepa kuća: Zašto me Crna Gora više nikada neće videti?

Dragana Krstić

Blogerka, opasno navučena na šoping, i jednako toliko vezana za putovanja.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

generic vignette (DESK luftika.rs)
19 Shares
Share via
Copy link