Magazin Putovanja

Krah turizma u Crnoj Gori, poseta za 92% manja u odnosu na prošlu godinu

Kabinet premijera Duška Markovića je u dva aspekta veoma značajna po opstanak naroda i ekonomije imao loše procene.

Prvo je vlada omašila u prognozi da je kovid 19 proteran iz Crne Gore i proglasila se „koronafri” državom, prvom u Evropi, a zatim je procenila da se očekuje pad prihoda od turizma za samo 40 odsto, piše Politika.

Međutim, virus korona i dalje muči Crnu Goru, pa su nacionalne turističke organizacije saopštile da je do pre dva dana ostvareno svega oko osam odsto turističkog prometa u odnosu na isti period prethodne godine.

Drugim rečima, zbog najvećeg broja obolelih od kovida 19 u regionu, Crna Gora je upisala svega 11.191 registrovanog turistu, što je pad od 92 odsto u poređenju s prethodnom godinom, kad je zemlja samo od tog sektora zaradila oko 1,1 milijardu evra.

Sad, međutim, mnogi gosti iz regiona i zemalja Evropske unije ne mogu da dođu u Crnu Goru, najavljeni letovi su otkazani, pa je stanje takvo da, prema podacima Ministarstva turizma, čak 45 do 50 odsto hotela na primorju, u udarnom pojasu za crnogorski turizam, nije ni otvoreno.

U ostalim hotelima je popunjenost oko 10 do 13 procenata, a situacija se neće tako brzo popraviti, jer se otkazuju i aranžmani za početak avgusta.

Odbor za turizam Privredne komore saopštava da je većina rezervacija za jul već otkazana.

Međunarodni monetarni fond (MMF) u aprilu je prognozirao da će ekonomija Crne Gore pasti za devet odsto zbog smanjenja prihoda od turizma.

Ova institucija je upozorila „da u slučaju pojave novog talasa epidemije u Crnoj Gori postoje veliki rizici za održivost javnog duga i ugrožavanje ekonomskog oporavka”.

Ekonomski analitičari veruju da je neminovan novi rebalans državnog budžeta, kao i da će uslediti smanjenjenje troškova u javnoj upravi.

Vladinim prvim julskim rebalansom smanjeni su kapitalni izdaci, a oko 230 miliona evra, koliko iznosi dodatna „rupa” u kasi, obezbeđuje se novim finansijskim zaduženjima.

Građanski pokret URA juče je ocenio da Vlada Crne Gore „konačno i bez odlaganja mora usvojiti set mera pomoći turističkoj privredi kako bi se ublažile sve negativne posledice”.

Ova partija podseća na to da hotelska industrija zapošljava oko 6.000 ljudi, „zbog čega je neophodno ublažiti i zaustaviti trend masovnih otpuštanja radnika u hotelima”.

Dok se smišlja kako da se spase turistički sektor, još se traži i način za zaustavljanje pandemije.

Nacionalno koordinaciono telo (NKT) za borbu protiv virusa uvelo je u Podgorici nove privremene sedmodnevne mere, a maske su postale obavezne i na otvorenom i u zatvorenom prostoru.

Okupljanje stanovništva na otvorenim javnim mestima moguće je za 40, a na zatvorenim za najviše 20 osoba, uz obavezu poštovanja fizičke distance od najmanje dva metra i nošenje maski. NKT je preporučio svim verskim zajednicama u Crnoj Gori da se obredi u njihovim objektima obavljaju bez prisustva građana.

Obavezno je i korišćenje zaštitnih maski za zaposlene i putnike u vozilima javnog prevoza (autobus, kombi, auto-taksi), kao i tokom prevoza zaposlenih vozilima za sopstvene potrebe, uključujući i vozače i putnike u putničkom motornom vozilu (osim za članove zajedničkog porodičnog domaćinstva).

NKT je saopštio da je formiran Operativni štab za inspekcijsku kontrolu kako bi se „unapredila primena i kontrola svih donetih mera”.

– Ovaj međuresorski tim posvetiće se i s posebnom pažnjom kontrolisati primenu mera, raditi preventivno ukazujući i savetujući, ali i kažnjavajući neodgovorna pravna lica i pojedince koji krše pravila – poruka je NKT.

Broj aktivno obolelih u Crnoj Gori do juče je bio 1.582. Najveći broj zaraženih na 10.000 stanovnika registrovan je u Gusinju – prosečno 101,61, na drugom mestu je Rožaje (97,11), a na trećem Cetinje (34,82).

Daleko vam lepa kuća: Zašto me Crna Gora više nikada neće videti?

57 Shares
Share via
Copy link