Koronavirus Svet

Francuski virusolog i dobitnik Nobelove nagrade za medicinu: Covid-19 je nastao u laboratoriji u Vuhanu

Demanti: Portal Raskrinkavanje je ovaj tekst ocenio kao pristrasno izveštavanje. I dalje nema dokaza da je koronavirus napravljen u laboratoriji u Vuhanu. Iako je legitimno preneti stav dobitnika Nobelove nagrade, jedino je opravdano proveriti i uporediti dostupne izveštaje i istraživanja drugih stručnjaka, koji opovrgavaju stav Lika Montanjija. Prvobitni tekst, u nepromenjenom obliku pročitajte u nastavku, a analizu činjenica pogledajte na portalu Raskrinkavanje.me.

Francuski virusolog, dobitnik Nobelove nagradu za fiziologiju i medicinu 2008. godine za izolovanje HIV virusa, Lik Montanjije tvrdi da COVID-19 nema prirodno poreklo i da je napravljen u laboratoriji.

„Došli smo do zaključka da je došlo do manipulacije ovim virusom“, rekao je Montanjije u intervjuu za televiziju „Si njuz“.

On je istakao da su „u COVID-19 dodate i čestice HIV virusa“.

„Virus nije prirodnog porekla, to je delo molekularnih biologa. Nije poznato sa kojim ciljem je to urađeno. Moj posao je iznošenje činjenica, nikoga ne optužujem i ne znam ko je to učinio i zašto. Moguće je da su hteli da proizvedu vakcinu protiv HIV virusa“, pretpostavlja nobelovac.

U intervjuu za portal „Pourquoi docteur“, on je izjavio da je „taj virus izašao iz laboratorije iz Vuhana“, preneo je Sputnjik.

Kako je objasnio, SARS-CoV-2 virus je rezultat pokušaja da se proizvede vakcina protiv HIV virusa. Montagnier kaže da postoji „visok stepen sumnje“ da u genomu novog virusa postoje elementi HIV-a, čak i elementi malarije.

– „Industrijski incident“ se desio u Nacionalnoj laboratoriji za bio-bezbednost u Vuhanu. Ta laboratorija je specijalizovana za viruse iz porodice korona još od početka 2000-ih. Oni imaju najviši nivo ekspertize u toj oblasti – rekao je on.

Međutim, ne slažu se svi sa njegovim objašnjenjem. Virusolog Etjen Simon-Lorije sa Pasterovog instituta kaže da Montanjeove tvrdnje nemaju smisla, prenosi Asia Times.

– Radi se o veoma malim elementima koje možemo da pronađemo u istoj porodici virusa korona u prirodi. To su delići genoma koji izgladeju kao mnogo sekvenci u genetičkom materijalu bakterije, virusa i biljaka. Slikovito rečeno, ako uzmemo jednu reč iz neke knjige i upotrebimo u drugoj knjizi, da li je ta reč kopirana – kaže Simon-Lorije.

Većina naučnika smatra da virus COVID-19 nije nastao u laboratoriji nego u prirodi, a da se proširio sa „mokre“ pijace u Vuhanu.

Lik Montanje i njegov kolega Fransoaz Bare Sinusi sa uglednog pariskog instituta Paster su prvi naučnici u svetu koji su izolovali virus HIV, 1983. godine. On je do tada nepoznat virus nazvao LAV (engl. lymphadenopathy-associated virus), jer je u početku ovaj virus usko povezivan sa limfnim sistemom.

Za svoje otkriće su sa 25 godina zakašnjenja, 2008, dobili Nobelovu nagradu za fiziologiju i medicinu.

SAD istražuju optužbe da je koronavirus krenuo iz kineske laboratorije

Čitajte Luftiku na Google vestima

Tamara Obradović

Običan konzument društvenih mreža, američke literature i pomfrita.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

100 Shares
100 Shares
Share via
Copy link