Koronavirus Svet

SAD istražuju optužbe da je koronavirus krenuo iz kineske laboratorije

koronavirus laboratorija

Američki obaveštajci i agencije za nacionalnu bezbednost istražuju mogućnost da je novi koronavirus potekao iz kineske laboratorije u Vuhanu, a ne na pijaci kako je prvobitno objašnjeno.

Istraga je pokrenuta na osnovu svedočenja nekoliko upućenih izvora, ali je još uvek prerano za bilo kakve zaključke.

SAD ne veruju da je virus povezan sa razvojem biološkog oružja, a zvaničnici su naglasili da obaveštajne službe istražuju i druge teorije o poreklu virusa, što je uobičajena procedura kod incidenata ovako širokih razmera.

Najvatreniji zagovornici ove teorije su pristalice predsednika Trampa, koji se na sve načine upinju u negiranju mnogobrojbnih kritika na račun Trampovog pristupa pandemiji.

Obaveštajni zvaničnik, upoznat sa vladinom istragom, izjavio je da je teorija u fokusu ona po kojoj je virus nastao u laboratoriji u Vuhanu i da je slučajno dospeo u spoljašnji svet.

Drugi izvori za CNN otkrivaju da Američka obaveštajna služba nije uspela da potkrepi tu teoriju, ali pokušava da otkrije da li je neko od naučnika zaražen usred neadekvatne zaštite, a zatim zarazu preneo van laboratorije.

“Ne mogu u ovom trenutku ništa da tvrdim sa sigurnošću, ali brojni dokazi upućuju da virus ima prirodno poreklo”, izjavio je u utorak predsedavajući šef Generalštaba Mark Majli.

Upitan o obaveštajnim podacima koje su prvo objavili Yahoo i Fox News, predsednik Tramp u sredu je izjavio da “SAD sprovode temeljnu istragu ove katastrofalne situacije”, ali je odbio da priča o tome šta je do sada otkriveno.

Kineska vlada oštro je demantovala teoriju o laboratorijskom virusu, kao i mnogi svetski stručnjaci koji su odbacili takvu ideju.

Sa druge strane, Washington Post je podsetio na izveštaje Stejt departmenta iz 2018, u kojima se izražava velika zabrinutost za bezbednost i upravljanje Institutom za virusologiju u Vuhanu.

Na pitanje da prokomentariše te izveštaje, američki državni sekretar Majk Pompeo (koji covid-19 i dalje naziva ‘Vuhan virus’) nije odbacio optužbe, ali nije potvrdio ni postojanje dokaza o povezanosti sa virusom Covid-19.

“Komunistička partija Kine Americi nije pružila osnovne informacije kada su joj bile najpotrebnije, pre nego što je epidemija uzela maha”, rekao je Pompeo ranije ove nedelje. “Zatim imamo ovu laboratoriju. Znamo i za vuhanske pijace sveže hrane. Znamo da je virus nastao u Vuhanu… Ipak, postoji još mnogo toga što ne znamo, a moramo imati odgovore na sva pitanja.”

Pojedini zvaničnici SAD-a odlučni su u nameri da Kina mora da plati cenu za ovu katastrofu, ali priznaju da nikakve korake neće preduzimati po tom pitanju dok pandemija ne bude pod kontrolom, a javnosti bude dostupno više informacija o nastanku virusa.

Naučnik iz Srbije razbio glavni mit o koronavirusu

27 Shares
Share via
Copy link