Magazin Svet

Kada je imala 27 doktori su joj savetovali da napiše testament, danas je na vrhu sveta

Za vreme pandemije koronavirusa zdravlje Šarlot Nouns bilo je vrlo narušeno, a lekari su joj defetistički savetovali da počne da piše testament.

Međutim, ova neverovatna devojka pobedila je sve crne prognoze i ostvarila nemoguće.

Naime, nedugo nakon rođenja, Šarlot je dijagnostikovana cistična fibroza. Njenim roditeljima je rečeno da neće doživeti 30. godinu, piše „Mirror„.

U periodu kada su Šarlotini prijatelji planirali venčanja i zasnivali porodice, ona je planirala svoju sahranu.

Ipak, zahvaljujući nekim „čudesnim lekovima“ i puno vežbanja, ona je uspela da izvede neverovatne podvige, uključujući penjanje na Ben Nevis, najvišu planinu u Velikoj Britaniji.

Šarlot (29) u aprilu treba da proslavi 30. rođendan i kaže da je uvek znala da joj je vreme ograničeno, ali da pre dve godine, kada joj se stanje pogoršalo, nije bilo vreme da napusti ovaj svet.

– Lekari su mi rekli da mi je jedina šansa da preživim dvostruka transplantacija pluća, ali je operacija otkazana i osećala sam se užasno – priseća se ona.

– Ipak, uz pomoć novog leka i mnogo vežbanja promenila sam svoj život – objašnjava Šarlot kojoj je sa samo osam meseci ustanovljena cistična fibroza, genetsko stanje u kome se pluća i digestivni sistem začepljuju gustom, lepljivom sluzi.

charlotte-bones

U aprilu 2020. godine odvedena je u bolnicu jer je povraćala krv i nije mogla da pomeri desnu stranu tela. Dve nedelje nakon toga majka ju je pronašla onesvešćenu. Pretrpela je veliko krvarenje na plućima, a imala je i moždani udar.

Tada su joj rekli da joj je potrebna dvostruka transplantacija pluća i da bi bilo dobro da napravi testament kako bi njena porodica znala njene želje, ako joj se dogodi ono najgore.

Iako su donorska pluća nađena, Šarlot zbog zdravstvenih problema sa krvi i jetrom nije otišla na transplantaciju jer verovatno ne bi preživela operaciju. Srećom, uz pomoć leka i bicikla za vežbanje Šarlot je poboljšala funkciju pluća za 40 odsto.

Vratila se svom redovnom poslu u HR sektoru i počela da ide u teretanu pet puta nedeljno.

U septembru Šarlot se popela na Ben Nevis sa svojim bratom, rođacima i najboljom prijateljicom prikupivši dobru sumu novca za Fond za lečenje cistične fibroze.

– Trebalo mi je osam sati da se popnem, ali sada znam da ništa nije nedostižno. Moj plan je da imam dug i srećan život. To što mi je rečeno da sa 27 godina napišem testament me je duboko potreslo, ali još uvek sam ovde i uživam u svom životu ne uzimajući ga zdravo za gotovo – zaključila je ona.

Izvor: Telegraf.rs

Rođena je mrtva sa 400 grama i preživela 5 kliničkih smrti. Ima samo 18 godina i cističnu fibrozu

Redakcija Luftika.rs

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

Share via
Copy link