Magazin

Kinez koji je napravio ciglu od smoga u Srbiji bi imao brdo posla

cigla od smoga

Baš u danima kada je nivo zagađenosti vazduha u Srbiji dostigao kritičnu tačku, u svetskim medijima pojavila se priča o Kinezu koji je napravio ciglu od smoga.

Naime, umetnik koji sebe naziva Nut Brother na ulicama Pekinga je proveo 100 dana, sakupljajući smog snažnim usisivačem. Na kraju projekta, od nakupljenih aero-zagađenja napravio je pravu ciglu.

smog

U lokalnoj ciglani prljavština je pomešana s glinom i nakon pečenja dobijena je opeka sa kojom bi se moglo i zidati. Doduše, ekolozi se nisu izjasnili koliko je ova opeka zaista ekološka, piše Mashable, a prenosi portal Gradnja.

U svakom slučaju, rad Nut Brothera već je postigao veliki odjek u medijima skrećući pažnju javnosti na problem zagađenja vazduha u Pekingu. I tajming je bio sjajan!

sakupljanje smoga

Naime, u ponedeljak je u Pekingu izdato narandžasto upozorenje za zagađenje vazduha usled najveće koncetracije smoga u poslednjih 13 meseci. Koliko je situacija opasna, govori i podatak da u Kini umre oko 4.000 ljudi dnevno usled bolesti prouzrokovanih zagađenjem vazduha.

Najbesmislenije objašnjenje sarajevskih vlasti zašto je njihov grad najzagađeniji na svetu

18 Shares
Share via
Copy link