Magazin

Najbesmislenije objašnjenje sarajevskih vlasti zašto je njihov grad najzagađeniji na svetu

Zagađuju li vazduh u Sarajevu ćevabdžinice i koliko je uopšte opasno kretati se po sarajevskoj kotlini, danima prekrivenom maglom “obogaćenom” prepoznatljivim smradom smoga, pitanje je koje ove nedelje muči građane glavnog grada BiH.

Ova bizarna rasprava pokrenuta je usputnom opaskom jednog lokalnog stručnjaka za zaštitu životne sredine koji je doveo u pitanje nalaze o izuzetno visokom nivou zagađenja, koje je metodologijom američke agencije za zaštitu životne sredine izmerila i objavila američka ambasada u Sarajevu.

Član komisije sarajevske županije zadužen za brigu o čistoći vazduha utvrdio je ovih dana da američka ambasada zapravo nepotrebno plaši javnost objavljujući svoje podatke o kvalitetu vazduha, na šta je on od Amerikanaca danas dobio jasan odgovor, uz poruku da iznosi “smešne i nuačno neutemeljene” tvrdnje.

Prema podacima svakodnevno dostupnim na interent stranici ambasade SAD u Sarajevu, taj grad je, po standardima koje primenjuje američka vladina Agencija za zaštitu životne sredine (EPA), krajem prošle i početkom ove nedelje bio najzagađeniji na svetu, jer je izmeren indeks kvaliteta vazduha veći od 300, što je oznaka “opasnog” stanja koje utiče na zdravlje svih ljudi.

Blago smanjenje tog nivoa usledilo je nakratko sredinom nedelje kada je sarajevskom kotlinom zadivao vetar, ali je u petak kvalitet vazduha ponovo dospeo u crvenu zonu uz indeks 189, što označava stanje opisano kao “nezdravo”.

Merna stanica u krugu američke ambasade u centru Sarajeva između ostalog kontroliše nivo finih čestica prašine i čađi u vazduha prečnika 2,5 mikrona, takozvanih PM 2,5.

Reč je o česticama koje su najopasnije po ljudsko zdravlje jer mogu dosegnuti duboko u pluća i tamo prouzrokovati respiratorna oboljenja.

Stanica u američkoj ambasadi zapravo je jedina u gradu koja meri te čestice jer na drugima, koje su postavile lokalne institucije, nema indikacija o tim parametrima i one mere krupnije čestice prašine od kojih je lakše zaštititi se, npr. upotrebom respiratornih maski.

Najveći zagađivači stari automobili i peći na čvrsta goriva

Sredinom nedelje kvalitetu vazduha vanredno je raspravljala skupština Sarajevske županije, a od svega što se tamo čulo najviše pažnje privukla je tvrdnja Plamenka Taisa, člana komisije za sprovođenje interventnih mera u slučajevima zagađemnja vazduha, koji je pred iznenađenim odbornicima, kazao da američki podaci o stepenu zagađenja zapravo nisu reprezentativni jer na njih utiče blizina jedne lokalne ćevabdžinice.

HIT: Sarajlija izmislio novi način pranja automobila (VIDEO)

“Ona vrlo često strašno puno dima emituje prema američkoj ambasadi. Sama lokacija i način prikazivanja rezultata američke ambasade nije u skladu s našim standardima”, izjavio je Tais, što je podstaklo brojne ironične komentare odbornika, ali i lavinu reakcija na društvenim mrežama.

U petak su iz američke ambasade članu komisije poručili kako iznosi smešne i naučno neutemeljene optužbe ističući, uz očiglednu dozu ironije, kako Tais duguje odgovor kako je moguće da se opasan nivo zagađenja meri i u danima kada ćevabdžinice ne rade. “Stručnjaci EPA pregledali su lokaciju na kojoj je smeštena merna stanica i ona je u skladu sa strogim smernicama EPA”, naveli su iz ambasade za TV N1.

Taisovom nespretnom opaskom zapravo se izgubilo njegovo bitno upozorenje da je problem zagađenja vazduha u Sarajevu, osim uz 150.000 vozila, od kojih su mnoga stara i po nekoliko decenija, vezan za mala ložišta, koja se koriste za grejanje na drva i ugalj, a koje zapravo niko ne kontroliše, a ona emituju veliku količinu zagađujućih čestica.

Ali kritike na račun američke opreme i metodologije merenja kvaliteta vazduha u sarajevskom slučaju pokazale su se smešnim nakon što je županijski ministar prostornog planiranja i zaštite životne sredine Čedomir Lukić potvrdio da lokalne vlasti zapravo godinama u to ne ulažu ništa.

“U poslednjih sedam godina budžet za novu opremu bio je nula, a u poslednjih 30 godina zaposlena je jedna osoba u Odseku za kvalitet vazduha Hidrometerološkog zavoda Federacije BiH”, kazao je Lukić.

EU poziva na hitno rešavanje godinama zanemarenog problema

Vlasti Sarajevske županije nisu uspele da smisle nikakve korake koji bi podstakli promenu neodrživog stanja, a najdalje su otišli u razmatranju uvođenja “par-nepar” sistema, kojim bi se ograničio saobraćaj automobila u danima najvećeg zagađenja, pri čemu bi jedan dan vožnja bila dopuštena onima čije se registarske tablice završavaju parnim brojem, a drugog dana bio bio red na one s neparnim.

Koliko je to ponašanje neozbiljno upozorili su iz iz delegacije Evropske unije u BiH.

“Ovde se, nažalost, radi o pitanju ‘života i smrti’, reč je o zdravlju ljudi, zdravlju životne sredine i dobrobiti svih nas, odnosno pitanju koje mora urgentno da se rešavati“, kazao je zamenik šefa delegacije EU u BiH Haldun Sino.

Odmah je ponudio recep za konkretne korake: redukovati saobraćaj, raditi na obnovljivoj energiji i energetskoj efikasnosti, a sve su to zapravo obaveze koje BiH ima kao članica Energetske zajednice jer svoje zakonodavstvo mora da prilagodi pravilima kakva važe u EU.

Sarajevska županija bi do kraja decembra trebalo da dobije novu vladu koju će činiti šest stranaka okupljenih oko levice, predvođene Našom strankom (NS) i Socijaldemokratskom partijom (SDP BiH).

Kandidat za novog županijskog premijera je Edin Forto iz NS, koji je obećao da će sistemski rad na zaštiti životne sredine i smanjenju zagađenja vazduha biti među njegovim glavnim prioritetima.

Slovenija proglašena za najčistiju zemlju na svetu

Share via
Copy link