Magazin

Četiri osobe zaražene koronavirusom u Srbiji

korona-virus-1

Od juče su potvrđena još dva slučaja zaraženih koronavirusom, tako da su u Srbiji ukupno četiri osobe zaražene.

Od poslednjeg izveštaja juče u 18 časova, do danas u osam časova, testirani su uzorci pet osoba od kojih su dva bila pozitivna i tri negativna na novi koronavirus. Na “Torlaku” je dosad testirano ukupno 108 osoba, piše RTS.

Zaražene su dve devojke koje su prethodno bile u kontaktu sa zaraženom osobom, koja je trenutno u inostranstvu. One su smeštene na Infektivnu kliniku u Beogradu.

Očekuje se da će ovog jutra biti održana sednica Vlade na kojoj će se razgovarati o novim pooštrenim preventivnim merama koje je predložila Radna grupa formirana za kontrolu koronavirusa.

U ponedeljak je potvrđen drugi slučaj koronavirusa u Srbiji, ovaj put kod kineskog državljanina. Kako nezvanično saznajemo, on je smešten na Infektivnu kliniku Kliničkog centra Srbije i njegovo stanje je zasad stabilno.

Epidemiolog Branislav Tiodorović rekao je da on živi u Beogradu i radi u kineskoj firmi koja se bavi mobilnom telefonijom i da je juče smešten na Infektivnu kliniku zbog upale pluća.

Upozorava da taj čovek kada ozdravi treba da živi normalno u svojoj zajednici.

“Drugo je pitanje ako nego pobegne iz karantina ili ne može da se dođe do njega, a potencijalni je nosilac virusa”, ističe Marinović.

“Verovatno se nije zarazio kod nas, već sa strane, ali to mora da se istraži, moraju da se utvrde svi njegovi kontakti, gde se kretao, tako da težak posao čeka epidemiologe”, naveo je Tiodorović.

Prvi slučaj zaraze u Srbiji zabeležen je 6. marta u Subotici, kod muškarca iz Bačke Topole. Njegovo stanje je stabilno.

Koliko je poznato, koronavirus može prouzrokovati blage simptome slične gripu poput povišene telesne temperature, kašlja, otežanog disanja, bolova u mišićima i umora.

U težim slučajevima javlja se teška upala pluća, sindrom akutnog otežanog disanja, sepsa i septički šok koji mogu prouzrokovati smrt pacijenta.

Osobe koje boluju od hroničnih bolesti podložnije su težim oblicima bolesti.

Za Kovid-19 još nema leka, a naučnici testiraju vakcine koje bi omogućile zaštitu od ovog virusa.

Poverenik za informacije od javnog značaja Milan Marinović upozorio je da ne bi trebalo javno da se objavljuje ko je zaražen koronavirusom.

“Znam da je to malo kontradiktorno. Sa jedne strane, neki tvrde da imaju pravo da budu obavešteni i znaju ako su bili u kontaktu sa zaraženim. Međutim, ako je neko lice već u izolaciji, više nema opasnosti da se može doći u kontakt sa njim i treba poštovati njegovo pravo na privatnost”, kaže Marinović za RTS.

5 ključnih stvari koje morate znati o korona virusu

Redakcija

Redakcija

Delimo tekstove koji vrede. Jer vrede!

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

11 Shares
Share via
Copy link