Magazin

Češki gradić leži na 7 tona zlata vrednog 20 milijardi €, ali oni do njega ne žele

jilove zlato

Proslavljeni muzejski geolog Jan Vana tvrdi da je dokazano da ispod i u okolini jednog češkog gradića leži približno 7 tona zlata. Tamošnji rudnik zlata zatvoren je 1968, a Vana ističe kako su postojala nalazišta koja su davala i do 4 grama, odnosno osminu unce zlata po metričkoj toni kamena.

Češka vlada za sada odbija da obnovi vađenje zlata na nalazištu u blizini Praga, iako se njegova vrednost osnovano procenjuje na 20 milijardi eura. Razlog je u korištenju toksičnih hemikalija koje se koristile prilikom eksploatacije, a nalazište je smešteno u naseljenom turističkom području.

Kako piše Deutsche Welle, ležište s gotovo 7 tona zlata nalazi se ispod živopisnog gradića Jilove v Prahy, a u kojem živi oko 5000 stanovnika. Pored gradića teče reka Sazava, pritoka Vltave, a to je područje jedno od omiljenih izletište Pražana.

Viševekovna tradicija

Jilove v Prahy ima viševekovnu tradiciju rudarenja zlata. U 14. veku to je bio treći najvažniji grad kraljevine Bohemije, nakon Praga i Kutne Hore, s dvostruko više stanovnika nego danas. U vreme vladavine kralja Karla IV. (1355-1377) Jilove v Prahy bio je najvažniji izvor zlata u kraljevstvu.

“Velik deo Praga izgrađen je od prihoda od vađenja zlata, uključujući i neke zgrade Karlovog univerziteta koje se i danas koriste”, pojašnjava Sarka Jurinova, direktorka Regionalnog muzeja u Jilove v Prahy gde velik deo postavke čini istorija rudarenja zlata.

Muzejski geolog Jan Vana ističe da su u okolini postojala nalazišta koja su davala i do 4 grama, odnosno osminu unce zlata po metričkoj toni stenja.

Štaviše, rudari su znali naići i na grumene od nekoliko kilograma. Jedan uzorak grumena u gradskom muzeju veličine je rukometne lopte.

Međutim, da bi kopanje zlata u Jilove v Prahy bilo profitabilno, morao bi se koristiti otrovni cijanid prilikom ispiranja stenja, a bez korišćenja cijanida prinos bi bio mali.

“Problem je i što je Jilove izletničko područje”, isitče Vana. Uprkos tome, dobar deo lokalnog stanovništva nema ništa protiv obnove rada rudnika. “Tada bi mogli kupovati češko zlato umesto da ga uvozimo iz Južne Afrike”, ističe jedna starija stanovnica.

Pre nekoliko godina javnu podršku obnovi rudarenja zlata dao je i predsednik Miloš Zeman. Vlada je za sada odlučila kroz studiju izvodljivosti samo ispitati mogućnosti dobijanja najplemenitijeg metala.

“Studija bi trebalo da pruži vladi ažurirane informacije o mogućnosti eksploatacije zlatnih rezervi”, izjavila je visokotiražnom dnevnom listu MF Dnes portparolka ministarstva industrije i trgovine Stepanka Filipova.

Slanje u inostranstvo

Jedna od mogućnosti jeste da se iskopani materijal, zajedno s onim iz rudnika Zlate Hory, šalje u inostranstvo na daljnju obradu, čime bi se izbeglo korištenje otrovnih hemikalija u Češkoj. Za Richarda Brabeca, ministra zaštite životne sredine, nekorištenje cijanida temeljni je preduslov za obnovu rudarenja zlata u Češkoj.

“Apsolutno je neprihvatljivo da se vađenje zlata u budućnosti radi uz korištenje hemikalija”, izjavio je Brabec na javnoj televiziji. Jedina druga opcija je duboko rudarenje, istaknuo je Brabec referirajući se na bušotine duboke i preko 1500 metara.

Međutim, ekonomista Lukas Kovanda, član vladinog Nacionalnog ekonomskog veća, veruje kako nedostatak entuzijazma za obnovu vađenja zlata odražava prvenstveno ekonomske razloge.

“Vađenje zlata i dalje nije profitabilno. Da su stvari drugačije, vlada bi obnovila rudnik još mnogo ranije”, smatra Kovanda. Primer te teze je vađenje litijuma kojeg nazivaju “belim zlatom”.

Pre nekoliko godina u blizini granice s Nemačkom otkriveno je možda i najveće evropsko nalazište tog minerala presudnog za proizvodnju baterija za električne automobile.

Na češkoj strani nalazi se 60 posto tog nalazišta, odnosno oko 140 milijardi metričkih tona što je 4 posto svetskih rezervi litijuma. Iako i vađenje litijuma zagađuje prirodu, vlada je u martu najavila da će državni proizvođač energije ČEZ do 2025. početi s eksploatacijom kapaciteta 1,8 miliona tona godišnje.

Izvor: Poslovni.hr

Srbija i nalazišta litijuma su lov u mutnom, ostaćemo i bez zemlje i bez para

generic vignette (DESK luftika.rs)
793 Shares
793 Shares
Share via
Copy link