Magazin Novi Sad

Ćerka Đorđa Balaševića traži od fanova da ne pale sveće ispred njihove porodične kuće

jelena-beba-balasevic
Printscreen/RTS

Đorđe Balašević preminuo je 19. februara 2021. godine u 67. godini i sa panonske se otisnuo u večnu, nebesku pučinu. Bliži se i prva godišnjica otkad nas je legendarni kantautor napustio.

Fanovima Panonskog mornara sada se obratila Đoletova mlađa ćerka, Jelena Beba Balašević, koja je iznenadila mnoge i pojasnila zašto porodica neće održati jednogodišnji pomen.

– Obeležavati dan kad je Neko Tvoj otišao sa ovog sveta, nije nešto što se ikad praktikovalo u našoj kući.

Ne zbog ‘nedostatka poštovanja’ nego upravo suprotno. Tog Nekog sećaš se svaki dan, srećeš ga u bezbroj malih dnevnih događaja, od ulice kojom ste prolazili, pesmi koju ste komentarisali, sportskom događaju, susretu sa zajedničkim likovima – napisala je Beba na svom Fejsbuk profilu i nastavila:

– I ne, NIJE ti potreban taj datum u godini da bi obeležio svoje sećanje na tog Nekog.

Od svih prelepih i predragocenih dana koje provedeš sa tim Nekim, gotovo je uvredljivo obeležavati baš taj dan.

djordje-balasevic
Foto: Boško Karanović

Oni koji su slušali i razumeli Đoleta, setiće se da je on tu neminovnost u svom fazonu zvao ‘formalnost koju treba da obavim’ – istakla je Balašević a zatim se osvrnula na tekstove pesama pokojnog oca i fanovima poručila:

– Dan Kad Sam Rođen, Sveti Luka, Bogojavljenska noć, Prvi januar popodne, Noć kad je Tisa nadošla, i tako dalje, da ne govorim o tome da je napisao i knjigu koja u svom nazivu ima i Kalendar…

Pa sigurno možemo da izaberemo neki drugi datum koji bi daleko adekvatnije išao uz imidž Večitog Klinca koji nas je tolike godine radovao…

Ako želimo da pokažemo svoje poštovanje, zahvalnost, ljubav i sreću što smo voleli Nekog, logičnije je da to bude dan kad je on stigao na ovaj svet… A ne otišao sa njega – objasnila je Jelena.

Mlada rediteljka je obrazložila stav porodice da se sveće ne pale ispred porodične kuće i uputila apel obožavateljima:

– Dakle, samo za one koji drugačije gledaju na sve to: svećama je mesto, zna se gde… Imajte poštovanja i razumevanja prema nama koji živimo u Jovana Cvijića… Mislim da nema potrebe dalje da objašnjavam zašto… Te sveće imaju svoj pridev koji izbegavam da koristim sada, ali odnosi se na lokaciju… A to nije porodična kuća – napominje ona.

kuca-djordje-balasevic
Foto: Boško Karanović

Beba se prisetila i svog odnosa sa ocem i poslala prilično oštru poruku onima za koje smatra da nisu razumeli lik i delo popularnog Đoleze:

Svi vi ostali koji kapirate, izvinite što moram tako direktno da se obratim… To je samo za malobrojne likove koji su se prošvercovali u fanove, ubrljali nam ime i imidž pravih Đotova, bavili se time ko je šta od nas obukao, rekao, napisao, zabranjivao i druga lupetanja Zaludnih koji su pogrešno doživeli mog oca na prvom mestu…

Što se mene tiče, ma koliko to grubo zvučalo, oni koji od čitavog tog života i njegovog bezvremenog dela izaberu da obeležavaju taj datum, nisu ništa ukapirali Đoleta.

Ne pitajte me kako znam – zaključila je Jelena Balašević.

Logično je očekivati da se mnogi neće složiti sa odlukom porodice Balašević jer su Đoletov odlazak doživeli lično, kao da su izgubili člana svoje porodice.

I to je potpuno razumljivo. Ipak, porodica se ne slaže sa tim a Đotovi će morati da pale sveće i odaju počast na nekom drugom mestu.

Podsetimo, njeno obraćanje javnosti dolazi nakon nedavne najave podizanja muzeja posvećenog Đorđu Balaševiću koja je podelila javnost u Novom Sadu.

Ideju da legendarni kantautor dobije muzej podržavaju svi, ali se veliki broj sugrađana protivi da on bude izgrađen u Univerzitetskom parku.

Ovako je izgledao Balaševićev poslednji koncert na Bogojavljensku noć u Novom Sadu

Stefan Savkić

komentara

Klikni da objaviš komentar

 • Zato cemo uskoro to moci u mauzolej – hotelu u parku
  Ali prvo da osposobe kafic i zauzmu jos parka
  Onda ce moci?

 • Interesantno.
  Rediteljka?
  Pa ok rediteljko, ako ga se sećate svako dan kako kažete, onda čemu muzej?

  Kažete nisu ,,Đotovi,, nisu ukapirali Đoleta, i da VAs se ne pita jer znate.
  Kako?
  Prosvetlite nas.

 • Gospode Boze, sta je ove spopalo. To sto su sramota, to su za sebe, al sto nama drze slovo i teraju nas u red ?

 • Bitno je da je cela porodica sve dobro naplatila u 12 apartmana i kaficu u gradskom parku koje su dobili od grada, nesto ima jako zlog u tim ljudima

 • Ko nije izgubio nekog koga je voleo ne moze da razume – podrska porodici Balasevic i njihovim zeljama a paliti svece ispred porodicne kuce stvarno morbidno
  Djoleta cu pamtiti kao nekoga cije su pesme obelezile moju mladost

5.9K Shares
5.9K Shares
Share via
Copy link