Svet

Stan u Hongkongu prodat za rekordnih 156.000€ po kvadratu

Iako Hongkong prolazi kroz najtežu recesiju u poslednjih nekoliko godina, njegovo tržište nekretnina i dalje cveta.

Naime, tamo je upravo prodat nov stan od 313 kvadratnih metara za 49 miliona evra, što je rekordna cena od 156.000 po kvadratu, izvestili su lokalni mediji.

Petosoban stan, smešten u elitnoj četvrti Hongkonga na brežuljku Mid-Levels, kupljen je za 459,4 miliona hongkonških dolara.

Iako to nije rekord kada su u pitanju nekretnine u ovoj posebnoj administrativnoj regiji Kine, njegova cena po kvadratu je bez presedana i odražava razlike u bogatstvu u bivšoj britanskoj koloniji.

Nakon višemesečnih protesta tokom 2019, privreda Hongkonga oseća punu težinu posledica pandemije i zatvaranja granica, prenosi B92.

BDP ove poluautonomne regije Kine u 2020. se smanjio za rekordnih 6,1 odsto, a stopa nezaposlenosti trenutno iznosi 6,6 odsto, što je najviše u poslednjih 16 godina.

Hongkong je bez sumnje grad upečatljivih kontrasta.

S jedne strane se na njegovim ulicama može primetiti koncentracija ekstravagantnih luksuznih automobila, a sa druge veliki broj starijih ljudi koji skupljaju ostatke kartona da bi ih odneli na reciklažu i zaradili sitan novac za puko preživljavanje.

Ipak, ovom prodajom Hongkong nastoji da potvrdi da ne prolazi kroz krizu.

Cena kvadrata koju je nepoznati kupac platio za ovu nekretninu srušila je raniji rekord iz 2017. godine.

Vikendice sve traženije među Beograđanima: Nekretnine na Rudniku već od 15.000€

Tamara Obradović

Običan konzument društvenih mreža, američke literature i pomfrita.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

404 Shares
404 Shares
Share via
Copy link