Magazin Vojvodina

Mleko 70, šećer 68, kotur sira 500 din, ali ne kod nas: Vojvođani u pohodu na mađarske diskonte

Rafovi
Foto: Hatar diskont

Ludilo sa cenama životnih namirnica poslednjih dana nateralo je Vojvođane da po dobrom starom običaju odlaze u nabavku u susednu Mađarsku. Razlika u cenama je tolika, da se isplati čak i kad se plati gorivo do tamo i nazad. Uz to, na granici se dobije i povrat PDV uz priložen račun za veće iznose. U zavisnosti od artikla, cene su povoljnije i do 40%.

– Isplati se, mi smo bili u utorak u Segedinu i sve je mnogo jeftinije. Šećer je 68 dinara, dugotrajno mleko od 70 do 100 dinara, tečni deterdžent 4.5l je 350 dinara. – kaže Novosađanka Hajnalka Pajević.

Od povrata PDV-a platim gorivo još mi ostane

Za snabdevanje običnim životnim namirnicama, ne treba ići ni do Segedina. Dovoljo je samo da se pređe granica na Kelebiji, jer u prvom mađarskom mestu Tompa, postoje čak četiri diskonta.

diskont
Foto: Hatar diskont

– Najbolje je da se ide na granične prelaze gde idu šverceri tipa Tompa. Ja sam tamo za vikend pazario Lenor za 270 dinara, banane su bile oko 135, kolut sira od 700g je 500 dinara, a najveće pakovanje pelena 1.900 dinara. Kad se kupuje u onim hangarima, na granici se uzme afa to je povrat pdv-a. Taj povrat možete da vratite kad budete sledeći put išli da pazarite u toj radnji. Date im tu potvrdu sa granice, a oni vama novac od tog pdv-a. Od tog povrata taman može da se plati gorivo do tamo i nazad i da vam ostane – objašnjava Milan iz Temerina.

Radnja Mađarska

Sve informacije na sajtu

Vlasnici marketa u Tompi zadovoljo trljaju ruke, jer od kad je krenula kriza sa životnim namirnicama u Srbiji, kupci iz naše zemlje su im redovne mušterije.

Neki od njih su čak napravili i sajt na srpskom jeziku, gde se naši kupci pozivaju da dođu i da se snabdeju kod njih, jer su cene veooma povoljne. Objašnjeno čak i kako da se najbrže uradi ovrat PDV-a, a obezbedili su i srpski broj telefona za sva pitanja.

„Odmah iza graničnog prelaza Kelebija. Posetite nas i opskrbite se, očekuje Vas ljubazno osoblje koje će Vam pomoći pri ispunjavanju svih papira za povraćaj poreza. Pozovite nas na naš 063 mobilni telefon i saznajte sve što Vas interesuje na srpskom jeziku. Cene su veoma povoljne, a kupovina prijatno iskustvo u novom objektu. Radno vreme radnim danom od 06 do 20h, subotom 06 do 17h. Nedeljom ne radimo“, piše na njihovom sajtu.

Radnja Mađarska

U ovo diskontima je sve mnogo jeftinije, a možete da kupite namirnice za kuću od suhomesnatih i mlečnih proizvoda, šećera, brašna, ulja, preko kućne hemije, do hrane za kućne ljubimce. Potrebno je pre puta da zamenite dinare za forinte, a kurs je: 1 forinta – 0,27 dinara. Što znači da za 12.000 dinara ili 100 evra, dobijete oko 44.000 forinti.

Otupeli zubi ekonomskog tigra, mala pavlaka 92 dinara, poskupelo i kiselo mleko (FOTO)

Helena Duković

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

4.9K Shares
4.9K Shares
Share via
Copy link