Carska pita je jedno od jela sa kojim sigurno nećete pogrešiti kada pozovete prijatelje u goste. Već tokom pečenja čitava kuhinja će zamirisati, a kada iznesete ovu đakoniju na sto, svima će poći voda na usta i tražiće se parče više.
Najbolje od svega je što se sprema izuzetno lako, a najviše vremena otići će vam na seckanje i miksanje sastojaka.
Svako ima neki svoj recept za ovu slanu „grickalicu“, a mi vam donosimo našu omiljenu kombinaciju, za koju smo uvek dobili isključivo pohvale.
Ukoliko nemate dovoljno vremena, kao alternativu za posluženje za iznenadne goste, možete isprobati i recept za brzinsku meksičku proju.
Potrebni sastojci:
- 4 jaja
- 2 šolje (4 decilitra) brašna
- 1 šolja (2 decilitra) ulja
- 1 šolja (2 decilitra) jogurta
- 200 grama mekog punomasnog sira
- 200 grama praške šunke
- 200 grama gaude u komadu
- 4 kisela krastavca
- 2 pečene ili kisele paprike
- 1 kesica praška za pecivo
- so
- malo dimljene crvene aleve paprike
Način pripreme:
Uključite rernu da se zagreje na 200 stepeni i izvadite kisele krastavce i papriku na tanjir, kako bi se ocedio višak tečnosti. Možete u tu svrhu koristiti kuhinjski ubrus.
Razbijte 4 jaja u dublju posudu i umutite ih mikserom, a potom dodajte brašno, jogurt i ulje i ponovo sve dobro izmiksajte.
Po potrebi dodajte još malo jogurta i ulja, ako vam učini da je smesa previše gusta.
Iseckajte krastavce, pečenu papriku i prašku šunku na što sitnije kockice, ubacite u smesu, dobro izmešajte i dodajte kesicu praška za pecivo.
Na kraju narendajte gaudu, dodajte prstohvat soli i malo dimljene aleve paprike, radi boljeg šmeka i još jednom sve dobro promešajte.
Prebacite čitavu smesu u posudu za pečenje i stavite je u prethodno zagrejanu pećnicu, da se peče na 200 stepeni oko pola sata do 40 minuta.
Prvih 10 minuta pecite pitu na dnu rerne, a potom ostatak vremena prebacite posudu na srednju rešetku, kako bi se sve ravnomerno ispeklo.
Znaćete da je pita gotova kada korica poprimi lepu zlatnu boju. Za svaki slučaj bocnite ju viljuškom – ako ništa ne ostaje, znači da ju možete izneti na sto.
Iako ćete teško odoleti miomirisima, savetujemo da ipak pustite da se malo ohladi, kako ne bi završili sa plikovima na nepcu.
Inače, carska pita je možda najbolja kada se potpuno ohladi i postane skroz kompaktna.
Na taj način, u ovoj delikatesnoj „grickalici“ možete da uživate i nakon par dana, ako išta ostane, naravno.
Prijatno!
Dodaj komentar