Top 10 Vojvodina

Sremačke čarde kraj Fruške gore koje mame ribljim đakonijama i čarobnim zalaskom sunca (FOTO)

Čarde u Sremu
Foto: Collage/Luftika

Šumovita Fruška gora i lepo priobalje Dunava predstavljaju pravi magnet za posetioce željne hedonističkog užitka u prirodi, a čarde u Sremu čuvene su po gastronomskim specijalitetima, kvalitetnom vinu i tradicionalnom gostoprimstvu.

Pored razovrsnih mesnih đakonija, ovaj deo Vojvodine je upravo po brojnim restoranima, savršenim za beg od gradske vreve i halabuke i uz riblje restorane u Subotici i na Paliću predstavlja pravi raj za one koji vole da se zaslade najukusnijim ribljim špecijama.

Tu ćete uz vrhunsku klopu, čašu izvrsnog vina i zvuke tamburaša, prisustvovati najlepšem zalasku sunca nad bačkom ravnicom, od koje vas razdvaja moćna reka, kojom uporedo sa velikim brodovima, krstare veličanstveni labudovi.

Prođirali smo se severnim padinama vojvođanske lepotice, koja, poput usnule mačke drema kraj Dunava – kako je lepo opisao veliki Duško Radović, probali šta se sprema u ribljim čardama od Neština do Novog Sada, i izabrali najbolje po ukusu naše redakcije.

Riblji specijaliteti kraj Dunava u netaknutoj prirodi Koruške

Našu turu dunavskih čardi u brdovitom Sremu započeli smo na samom zapadu Vojvodine, blizu hrvatske granice, od vikend naselja Koruška.

Na potezu između Banoštora i Suseka, na 30-ak kilometara od Novog Sada, pronašli smo dve čarde sa kojih se pruža fenomenalan pogled na Dunav i plaže Šašićeve ade, koje posetiocima pružaju različitu vrstu ugođaja.

Na obali dunava u hladu lipe, uz labudove i detliće

Riblja čarda „Koruška“ pruža nešto skromniji i intimniji doživljaj, gde se na drvenim klupama uz samu reku možete opustiti pod hladom velike lipe – poseban bonus je poseta tokom maja i juna, kada se čitavom obalom širi divan miris njenog cveta.

Ovo je odlično mesto da u miru i tišini iskulirate pored Dunava, dok posmatrate labudove koji krstare ovom moćnom rekom, savršeno za porodični ili poslovni ručak, skriveno od pogleda znatiželjnika.

Od ribljih đakonija, za uvertiru možete uzeti pikantnu riblju čorbu, a zatim gozbu nastaviti sa porcijom ukusnog šarana, smuđa, soma ili kečige, koje služe sa krompir salatom.

Pored ribe, možete se opredeliti i za standardnu ponudu roštilja ili razne vrste šnicli (bečka, pariska, natur i karađorđeva), a cene su standardne za restorane ovog tipa, što znači da dve osobe fino mogu da se najedu za nekih 3.000 dinara.

Preporučujemo da ručak zalijete domaćim banoštorskim vinima iz vinarije „Radošević“, a posebno nam se svideo njihov Traminac, koji nam je, onako slastan i mirisan, uz umirujuće zvuke detlića i zrikavaca, baš pogodio crtu.

Kvalitet hrane ne menja se već godinama, što stalne mušterije dobro znaju, atmosfera je opuštena i domaćinska, slična onoj koju ćete iskusiti ako posetite čarde na Tisi.

Usluga je dobra, pa iako ćete ponekad na obrok čekati malo duže, svaki trenutak proveden u ovom prirodnom raju je dragocen.

Fensi ugođaj na terasi sa bazenom uz božanstveni pogled

Na nepun kilometar od prethodne čarde, nalazi se još jedan restoran, tačnije pravi ugostiteljski kompleks, koji će vam pružiti potpuno drugačiji doživljaj dunavske obale.

Reč je o restoranu „Atos“, koji se smestio na uzvišenju uz obalu, sa čije ogromne terase „puca“ prelep pogled na reku, dok su sa druge strane okruženi plodnim vinogradima. Tokom toplih letnjih dana, gosti mogu da se opuste i na mini bazenu, ali i da prespavaju u ukusno uređenim sobama za odmor.

Ako krstarite Fruškom gorom, ovo je sjajno mesto da napravite predah, posebno ukoliko volite nešto svečaniji, da ne kažemo „fensi“ ugođaj, savršeno za romantični izlazak, ali i, u današnje vreme, neizbežno selfiranje za društvene mreže.

Na meniju se nalaze tradicionalna vojvođanska jela, poput gulaša i paprikaša i raznih vrsta pečenja, ali i različiti riblji delikatesi. Savetujemo vam da za predjelo degustirate domaću riblju paštetu, a potom nastavite sa čorbom ili filetiranim ribljim paprikašem, koji služe uz testeninu sa sirom. Ukus je odličan, jedina zamerka je što su porcije relativno male.

Od standardne ponude rečne ribe, najviše su nam se svideli grilovani šaran, som na žaru i smuđ u limunovom soku, a možete očekivati cene koje su približne restoranima u centru Novog Sada.

Gastronomski užitak upotpuniće vina kuće iz vinarije „Adamović“ (Rose, Chardonnay, Rizling i Merlot), a diskretna muzika i tamburaši koji sviraju na terasi dodatno doprinose dobroj atmosferi.

Ljubitelji slatkog ne bi trebalo da propuste čokoladnu tortu sa višnjama,  a najbolje je da rezervišete sto pre vaše posete, posebno vikendom, kada zna da bude velika gužva.

Čokoladna torta atos čarde u sremu
Foto: Stanislav Beti

Ručak kraj skele uz banoštorska vina

Banoštor je pravo sremačko selo, brdovito, sa vijugavim sokacima, poznato po brojnim vinarijama, a upravo na njegovu dunavsku obalu pristiže skela, koja sa bačke strane kreće iz Begečke jame, blizu čuvene čarde „Kod Braše“.

Kada se putnici i automobili iskrcaju na sremačku obalu, očekuje ih dupli gurmanski merak, jer su se na sremačkoj strani smestile dve čarde – „Jole“ i „Plavi Dunav“, tik jedna uz drugu.

Kako se nalaze na padinama Fruške gore, uz obalu reke, predstavljaju pravo mesto za beg od žege i gradske vreve uz lagani povetarac, a možete da birate da li ćete do njih doći putem, kroz živopisna sela, ili pomenutom skelom. Za goste je obezbeđen veliki parking.

Domaćinski ugođaj na „Plavom Dunavu“

Ukoliko se opredelite za čardu „Plavi Dunav“, očekujte domaćinsku atmosferu i karirane stolnjake, kao i lepu terasu gde ćete uz šum reke guštati specijalitete domaće kuhinje.

Možda je najbolje da započnete sa čašicom domaće šljivovice, uz paštetu od tolstolobika, a zatim nastavite sa ribljom čorbom (770 dinara za porciju), ili vrhunskim paprikašem od dunavskog soma (970 dinara), koje spremaju sa kvalitetnom banoštorskom vodom.

Čarda banoštor čarde u sremu
Foto: Stanislav Beti

Prženi šaran (2.370 dinara za kilogram), som, smuđ (3.000 dinara) ili kečiga (3.900 dinara), u zavisnosti šta više volite, upareni sa šopskom ili bašta salatom, uvek su dobitna kombinacija, a obavezno zatražite i marinadu sa belim lukom, kako bi riba bila još sočnija.

Porcije su dosta obilne, možete se opredeliti i za jela sa roštilja.

Kada spomenemo Banoštor, vinarije su sinonim za ovo sremačko selo, pa obavezno probajte i neka od čuvenih vina iz lokalnih podruma, jer se nalazite na „izvoru“. Nama se posebno svideo Rizling vinarije „Stojković“ i Rose „Šijački“.

Ovde na ukusan obrok i „čašicu razgovora“ često navrate i brojni lokalci, a konobari su pravi šereti koji znaju da „bace“ dobru šalu, iako usluga ponekad zna da bude malo sporija, kada je velika gužva.

Ukoliko želite sto baš uz Dunav, vikendima je najpametnije rezervisati unapred, a ako ste baš dobar gost, možda dobijete i gratis vruće krofne od gazdarice – sa domaćim džemom.

Uz čašu kvalitetnog vina i ukusan obrok vreme brzo prođe, a ako „zaglavite“ do sumraka, ovde ćete doživeti jedan od najlepših zalazaka sunca, kada se zlatni zraci „prospu“ po površini, dok labudovi i čaplje ispraćaju velike brodove, koji krote veliku reku.

Za kraj jedan mali savet – nemojte da zamenite ovaj restoran za istoimenu splav-čardu koja se nalazi u Futogu.

Čobanac i tamburaši kod „Joleta“

Gotovo istovetan ugođaj, iskusićete i u čardi „Jole“, što nije previše iznenađujuće, pošto je ovaj ugostiteljski objekat udaljen svega nekoliko desetina metara.

Doduše, restoran deluje dosta „ušminkanije“, a nadaleko su poznati po ovčijem paprikašu ili čobancu (porcija košta 950 dinara), kako je ovo jelo poznatije u narodu, kojeg lagano krčkaju vrhunski majstori kraj kotlića.

@stefanzukic

Čarda Jole I Banoštor #carda #banostor #tamburasi #dunav #fruskagora #novisad

♬ Kad čujem tambure – Starogradske

Naravno, i ovde možete pojesti riblje specijalitete, doduše po nešto većim cenama, a riblji paprikaš (1.100 dinara za porciju) spremaju sa kuvanim domaćim paradajzom, koji mu daje specifičan šmek i služe ga sa testom sa sirom i slaninicom.

Od pržene ribe možete odabrati šarana – „običnog“ (3.000 po kilogramu) ili u dimljenoj varijanti (3.250 dinara), soma (3.250 dinara), smuđa (3.500 dinara) ili kečigu (4.750 dinara), a ukoiko niste fan – tu su mesne đakonije sa grila.

U ponudi takođe imaju široku lepezu lokalnih vina iz banoštorskih vinarija, što karakteriše gotovo sve čarde u Sremu, a za dobar štimung zaduženi su tamburaši, pravi majstori svog zanata, koji pesmom znaju da pogode pravo u centar.

Pored skele, koja predstavlja pravu atrakciju za klince, u neposrednoj blizini ove dve čarde nalazi se i dečije igralište, pa ni mališanima neće biti dosadno dok vi  uživate u pravom vojvođanskom šmeku, kraj lepog plavog Dunava.

Riblji paprikaš kraj ogromne peščane plaže

Restoran „Karaš“ se nalazi na velikoj peščanoj plaži u Beočinu, a ukoliko pripadate sredovečnoj generaciji, velika je verovatnoća da ste ovde dolazili na ručak još kao klinci sa roditeljima, jer je bio dobro poznat ljubiteljima ribe još u vreme stare Juge.

Reč je o velikom ugostiteljskom objektu koji je pogodan za različite proslave i veselja – imaju čak tri sale i ogromnu terasu, sa fenomenalnim pogedom na bačku stranu i Futog, koja je zimi zastakljena, pa i po hladnom vremenu možete da iskulirate pored Dunava.

Pored klasičnih jela srpske kuhinje (roštilja, pečenja, raznih vrsta šnicli i onih „na kašiku“), „Karaš“ većina poznaje po ukusnoj ribljoj čorbi (mešavina soma i šarana) i paprikašu koji prave od otkošćenog soma, a od jedne porcije možete napuniti dobra dva tanjira.

Imaju i „standardnu“ ponudu dunavske ribe – prženog ili pohovanog šarana, smuđa, kečigu i soma, koje služe uz krompir salatu, limun i marinadu, a ovde možete pojesti i pastrmku, ili odabrati nešto iz „morskog asortimana“ (brancin, orada, skuša, zubatac, lignje).

Cene su rangu restorana i čardi na Ribarskom ostrvu, a u sklopu restorana postoji i prenoćište. Osoblje je profesionalno, što bi se reklo – „stara škola“, jedino se čini da im za vreme gužvi treba koji konobar više, jer gosti znaju da čekaju malo duže na porudžbinu.

I lokalne mačke znaju da se ovde sprema dobra riba – verovatno i one žele da uživaju u hedonizmu koji nude čarde u Sremu, a ogromna peščana plaža, na koju često svrati jato labudova, idealna je za romantične zalaske sunca sa voljenom osobom.

Čorba i „čašica razgovora“ uz kameničko vino „Kod Sremca“

Na samom izlasku iz Sremske Kamenice, na putu ka Ledincima, u hladu velikih vrba ušuškala se čarda „Sremac“, gde ste donedavno mogli da se u skoro netaknutoj prirodi mogli da se opustite uz domaće kameničko vino i dunavsku ribu.

Kažemo donedavno, jer nekada idiličnu atmosferu donekle kvari gradilište novog mosta, koji će prelaziti preko Kameničke ade i Šodroša.

U svakom slučaju, ne očekujte nekakav fensi ugođaj – naprotiv. Pored same čarde, kojoj je patina vremena podarila pomalo rustičan izgled, za užitak gostiju tu su par drvenih stolova prekrivenih kariranih stolnjacima – za relaksaciju po lepom danu ništa vam više i ne treba.

Čarda Sremac
Foto: Facebook/dubravka.vojinovicnedovic

Restoran je popularna među meštanima, koji vole da navrate na odličnu riblju čorbu i ‘ladan špricer od domaćeg belog, dok opušteno posmatraju alase koji se vraćaju iz ribolova i slušaju zvuke talasa koji miluju obalu ove čarde u Sremu, autentičnog imena.

Najbolje je da za dnevnu ponudu pržene rečne ribe (obično imaju „dunavsku klasiku“ – šarana, smuđa, soma, ponekad i kečigu) pitate konobara, koji će vas rado posavetovati šta je najsvežije.

Naš predlog je da se odlučite za proverenu kombinaciju šaran/som, koja je više nego dovoljna za dve osobe – ponekad riba zna da bude malo masnija, ali je uvek sočna i ukusna, posebno kada ju zalijete marinadom sa belim lukom.

Uprkos „bazičnom“ ambijentu, cene nisu nimalo „nežne“, pa očekujte da ručak za dvoje nećete platiti ispod 3.000 dinara, a možda i više, ukoliko vam se „otvori dizna“ od lepog domaćeg rozea.

Sremački ugođaj na novosadski način

Ako u potrazi za savršenim ribljim paprikašem ili pečenom ribom nastavite niz Dunav, pronaći ćete dva restorana – „Aqua Doriu“, koja se nalazi odmah pored Varadinskog mosta, ispod Petrovaradinske tvrđave i „Šaran“, koji se nalazi u šumarku na obali reke, iza Oficirca.

Kakve specijalitete nude i kakav gurmanski užitak pružaju svojim vernim gostima, možete saznati u našem detaljnom članku o novosadskim čardama.

Mi smo sremačku gastro turu nastavili u najboljim restoranima u Sremskim Karlovcima, a potom produžili putešestvije da proverimo šta nude riblji restorani i kafane u Zrenjaninu, ali o tome više nekom drugom prilikom…

Do tada, potrudite se da iskoristite ove tople ranojesenje dane na najlepši mogući način i sebi priuštite izlet za pamćenje, koji ćete krunisati ukusnim ručkom u nekoj od uljuljkanih čardi, uz bokal sremačkog vina i zvuke tamburaša.

Prijatno!

Luftika #

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

script type="text/javascript" src="//delivery.r2b2.io/get/luftika.rs/generic/in-media">
Share via
Copy link