kultura Magazin

Njegov lik obeležio je karijeru Saše Petrovića, a čuveni Čabaravdić iz “Audicije” je zaista postojao

čabaravdić
Foto: Printscreen

Bosanskohercegovački glumac Aleksandar Saša Petrović, koji je preminuo u 62. godini, ostavio je iza sebe mnogo uloga. Publici je postao prepoznatljiv nakon čuvene “Audicije” u kojoj je tumačio lik Čabaravdića.

Malo je poznato da je inspiracija za Čabaravdića bio stvarni lik. O tome je svojevremeno govorio i sam Saša Petrović, koji je otkrio da je za njegovu kreaciju zaslužan glumac Emir Hadžihafizbegović, piše Kurir.rs.

– Čabaravdić je bio imitacija. Za to je vrlo zaslužan Emir. To je bio stvarni čovek koji je bio novinar AS-a. Tada je bila šala baciti kesu punu vode i pogode ga, a ja to nisam znao. Oni se posakrivali. Ja sedim u hodniku, ulazi frajer s nikolsonkom i stvarno ima izbočenu bradu i Emir ga je zapravo imitirao, a ja sam Emira izimitirao. Kad je uleteo, stresao onu vodu i pitao “Ko se sipô u mene”, a oni se posakrivali – ispričao je glumac u jednoj emisiji.

Sarajevska “Audicija” je inače originalna predstava zasnovana na istinitim događajima sa prijemnih ispita za glumačku Akademiju, koji su obrađeni na duhovit i sarajevskom humoru svojstven način.

Nastala je 1985. godine, u sklopu nastavnog procesa Akademije scenskih umjetnosti u Sarajevu, kada su studenti glume, pod mentorstvom Bore Stjepanovića, osmišljavali likove za potrebe nastavne vežbe “Skica za lik i imitacija”.

Neki od glumaca koji su glumili u čuvenoj “Audiciji” su i Boro Stjepanović, Branko Đurić Đuro, Emir Hadžihafizbegović, Mladen Nelević i drugi.

Podsetimo, glumac Saša Petrović preminuo je juče u 62. godini, a kako su preneli bosanskohercegovački mediji, u poslednje vreme mu je zdravlje bilo narušeno.

Izvor: Kurir.rs

“Putuj mirno, pajdo”: Kolege se emotivnim porukama opraštaju od glumca Saše Petrovića

Čitajte Luftiku na Google vestima

Ekipa Luftike

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

Share via
Copy link