Recepti koje svakodnevno koristimo znaju ponekad da dosade, ma koliko ukusni bili, pa povremeno poželimo da obradujemo nepca nekim egzotičnim jelom, a šta je lepše nego grčka kuhinja, koja će nas momentalno vratiti na sunčane peskovite plaže.
Jedno od njih je ultimativna grčka „slana poslastica“ – bujurdi – koje ne zahteva puno sastojaka, a od harmonije ukusa ćete se totalno raspametiti. Što je najbolje – priprema traje samo 15-ak minuta!
Ovom tradiciolnom mezetluku retko ko može da odoli, zbog čega se godinama nalazi na svakoj većoj trpezi u Solunskoj regiji, gde je i nastao. Još je omiljeniji uz uzo s puno leda, oko jedan po podne na obali mora, dok se sklanjate od najjačeg sunca…, piše grckakuhinja.com.
Bujurdi je naime reč turskog porekla i u bukvalnom prevodu znači naredba. Koristila se u vreme Otomanskog cartsva i označavala naredbe vlasti prema potlačenom narodu.
Ono u čemu Grci uvek idu korak napred to je potreba da od svega naprave ugođaj i razlog za smeh pa su tako i za ovu reč morali naći novo, draže i ukusnije značenje. Tako je nastalo meze bujurdi, topljeni sir sa paradajzom u maslinovom ulju, brz, efektan, piše Zadovoljna.rs.
Pripremite ga svaki put kad želite da popravite sebi dan, jer nema toga što sir koji se topi pod nepcima ne može zalečiti. Sir koji se meša sa svežim paradajzom i maslinovim uljem delovaće krajnje oslobađajuće, obrisaće svaki stres. I to je najbitnija lekcija grčkog uživanja.
Potrebni sastojci
200 g feta sira ili sličnog ovčijeg, kozjeg belog sira
50 g žutog tvrdog sira poput kačkavalja izrendan ili na kockice isečen
1 paradajz isečen na sitne kockice
3 kašike maslinovog ulja
½ kašike origana
1 ljuta sveža zelena paprika feferonka sitno iseckana (ako ne volite ljuto, slobodno preskočite, a možete dodati i jednu običnu papriku)
Način pripreme
Bujurdi se sprema za svega 15 minuta. Odmah pripremite rernu na 200 stepeni. Ako nemate malu vatrostalnu posudu, uzmite veći komad alu-folije, preko nje stavite i komad pek-papira i od njih ćete napraviti paketić koji možete staviti na bilo koju tepsiju da se ispeče.
To je takođe super ideja kada želite da napravite zasebno više manjih porcija bujurdi.
Na foliju i pek-papir po sredini stavite feta sir u komadu. Na fetu stavite paradajz i ako želite ljutu papričicu. Zalijte sve maslinovim uljem i pospite origanom.
Za kraj dodajte kockice kačkavalja. Kada stavite sve sastojke, uzmite krajeve folije i zatvorite ih u paketić, a pri vrhu ga dobro učvrstite. Ako pak imate manju posudicu, u nju stavite sve sastojke i poklopite je alu-folijom.
Pecite na 200 stepeni oko 15 minuta dok se sir ne otopi. Tada sledi momenat koji najsivlji dan oboji svim bojama duge. Izvadite bujurdi, otvorite foliju, jednom kašikom dobro ugnječite sve sastojke da se pomešaju. Servirajte uz prepečen hleb. To je visok stepen grčkog hedonizma.
Prijatno!
Izvor: Zadovoljna.rs
Dodaj komentar