Magazin

Cipele kraj plavog Dunava kao večno sećanje i opomena na stravičan zločin (FOTO)

Cipele budimpešta
Foto: Instagram/volta_ao_mundo_em_pedacos

Ako ste kojim slučajem posetili Budimpeštu i prošetali kejom u blizini velelepne zgrade mađarskog parlamenta, verovatno ste zapazili neobičan detalj – 60 pari starih cipela, izlivenih od gvožđa.

Pored ove skulpture meštani često donesu cveće i zapale sveću, a ženske, muške i dečje poderane cipele raznih modela i veličina, koje posmatraju plavi Dunav sa ivice, tu su da nas zauvek podsećaju na ono što nije smelo da se dogodi i da nas opomenu da se nikada više ne ponovi.

Cipele pešta parlament
Foto: Instagram/trishagoestravelling

Naime, u martu 1944. godine nemački Vermaht okupirao je Mađarsku i doveo na vlast Ferenca Salašija i njegovu fašističku Partiju strelastog krsta.

Ubrzo nakon toga milicija je počela da pljačka i teroriše građane i za to vreme je ubijeno više hiljada mađarskih Jevreja.

Često bi čitave grupe ljudi bile poređane na obali Dunava i nakon što im je naređeno da izuju cipele, pucano im je u leđa, a njihova tela bi upala u vodu, koja ih je nosila dalje od mesta zločina.

Cipele, koje su se za vreme Drugog svetskog rata teško nabavljale, sklanjane su sa strane i prodavane na crnom tržištu, piše kafenisanje.rs.

Partiju su 1945. godine zabranili Sovjeti kad su zauzeli Budimpeštu, a većini vođa je suđeno, dok je Salaši osuđen na smrt.

Prema podacima kojima raspolaže muzej holokausta u SAD, Partija strelastog krsta odgovorna je za smrt oko 500.000 mađarskih građana jevrejskog porekla.

Skulpturu Cipele na obali Dunava osmislio je mađarski filmski reditelj Janoš Kan Togaj, a izlio skulptor Đula Pauer 2005. godine.

Ovaj spomenik posvećen mađarskim Jevrejima koje su u zimu 1944-1945 godine streljali članovi Partije strelastog krsta, jedan je od najdirljivijih spomenika žrtvama holokausta u Budimpešti.

Izvor: kafenisanje.rs

Budimpešta je pre 100 godina bila grad samoubica, a zabranjena pesma o nesrećnoj ljubavi glavni okidač suicida

Čitajte Luftiku na Google vestima

Share via
Copy link