dj_skola_1
Foto Marko Subotin
Magazin Vesti Novi Sad

Budi DJ – uči od najboljih u jedinstvenoj školi za didžejing

Novi Sad nije slučajno evropska prestonica kulture za 2021. godinu. Među mnogobronjim različitim manifestacijma i negovanju kulture po kojoj je poznat, naš grad je i poseban što samo u Novom Sadu postoji škola za didžejeve. Ova škola sledeće godine slavi svoju deseti rođendan, a verovatno niste ni svesni da ste mnoge njihove učenike slušali svuda po gradu, u klubovima i na različitim događajima.

dj_skola_3
Foto Marko Subotin

Pele Drezgić i Vladimir Aćić već devetu godinu za redom drže školu za didžejeve u sklopu Kulturnog skloništa, centra za muzičko obrazovanje. Pored škole za didžejeve, Kulturno sklonište nudi i časove pevanja, sviranja muzičkih instrumenata, školice rock&rolla za najmlađe i mnogo toga drugog.

dj_skola_9
Foto: Kulturno sklonište

Časovi u školi za didžejeve se održavaju dva puta sedmično i traju dva sata, a trenutno je čak 18 polaznika u grupi. Proces učenja sastoji se od tri dela – učenja osnovnog dela, zatim tehnike srrednje težine, pa na kraju napredni nivo. Iako se na internetu mogu naći brojni tutorijali i saveti u vezi sa didžejingom, jedan od predavača Vladimir Aćić objašnjava zašto nije dovoljno pustiti snimak na Youtube i smatrati da si spreman da budeš dj.

 

– Samostalnim učenjem se mogu pohvatati osnove i shvatiti u teoriji kako sve funkcioniše, ali je za početnike najvažnije da dođu u dodir sa tehnikom i da osete opremu. Tek tada početnik može da razmišlja o daljem učenju i napredovanju, izgradnji stila i slično – kaže on.

Vladimir i Pele, osim što polaznike svoje škole uče osnovama, takođe im prenose i znanja iz njihovog dugogodišnjeg iskustva. Kao i nove generacije koje dolaze, i njih dvojica su nekad bili na početku i nije im teško da se postovete sa svojim učenicima, prisete svojih nesigurnosti i dilema, što mladim dosta znači. Da ova škola nije kao druge, pokazuje i činjenica da se krajnji test održava u klubu!

dj_skola_8
Foto: Kulturno sklonište

– Kada se završi devet meseci mi im organizujemo nastup u klubu. Onda svi zajedno odemo, cilj je da se družimo i da oni steknu prva iskustva, da osete kako je to kad stojiš ispred mase. Dogodi se ponekad da se neko od njih zbuni i od treme malo pogreši, ali sve se to da ispraviti. Evo čak i ja nekada kad nastupam u novom klubu imam neki vid treme, pomalo neprijatan osećaj od nepoznatog, neki udar adrenalina, ali sve se to prevaziđe – kaže Petar i dodaje kako je i to jedan od aspekata na kojima rade u Dj školi.

Njihovi polaznici osim što su bili zaduženi za najbolje žurke u gradu, zajedno su u organizaciji Respect DJs koja stoji iza i nastupa velikih imena svetske dj scene u Novom Sadu.  Trentni polaznici škole su entuzijastični i srećni što imaju priliku da nauče konkretne stvari, a zajedničkim radom lakše je pronaći, i ispraviti greške.

dj_skola_2
Foto Marko Subotin

Milan Jovanovic, polaznik škole kaže da se super zabavlja i da profesori nisu strogi.

– Upisao sam jer želim da budem dj, imao sam neko predznanje, ali rano sam shvatio da to nije dovoljno i sam se upisao u školu. Časovi su zanimljivi, i kolege i ja primećujemo napradak jedni kod drugih, što nas dodatno motiviše. Atmosfera je veoma vesela i opuštena, a tako se i najbolji uči – kaže on.

dj_skola_7
Foto: Kulturno sklonište

Kurs počinje radom na gramofonima, pa se nastavlja na cd plejeru kada korisnici donose svoju muziku i imaju priliku da rade sa onim sa čime i žele kasnije u budućnosti da se bave, a konačni deo jeste na kontrolorima. Ono što je najvažnije jeste da savladaju tehniku beat2bea.

Vlada i Pele ne menjaju muzički ukus svojih polaznika, i štaviše neguju različitost, budući da se i njih dvojica razlikuju po muzičkom opredeljenju. Dok se Vladimir opredelio za tehno, Petar je više za haus muziku. Nakon usvojenih osnova didžejinga, sledi vežbanje, nadogradnja i usavršavanje.

– Svaki čas radimo nešto drugačije, ubacujemo i teorijske delove, onda kada je to potrebno, nekad ponovimo staro i nadograđujemo postojeće. Nijedan čas nije isti, radimo zajedno i svakim časom napredak je sve uočljiviji – objašnjava Pele.

dj_skola_5
Foto: Kulturno sklonište

Polaznici su uglavnom momci, ali bilo je i devojaka. Uglavnom su uzrasta od 15 do 18 godina, ali pošto nikad nije rano za muzičko obrazovanje, jedne godine imali i klinca od 11 godina, koji je, čim je dobio dozvolu od roditelja da ide u klub, nastupio sa Vladom.

Koncert ove škole održaće se 15. decembra, a momci iz škole zaduženi su za žurku. Zainteresovani za didžejing moraće da sačekaju do naredne godine i upisa, jer kurs traje od septembra do juna, te je sada upis završen. Međutim, pratite dešavanja na njihovoj Facebook stranici i nemojte propustiti koncert gde će te moći da čujete šta se to tačno uči u ljubičastoj sobi u Kulturnom skloništu.

dj_skola_4
Foto: Kulturno sklonište

Pročitajte više zanimljivih priča

Luftika
Aleksandra Aleksić

Aleksandra Aleksić

Dodaj komentar

Klikni da komentarišeš

Share Tweet Share Share Follow