muzicka-skola-novi-sad-petar-jelic
Lifestyle Vesti Novi Sad

Predstavljamo Kulturno sklonište u Novom Sadu

Kulturno sklonište, centar za muzičko obrazovanje, u Novom Sadu postoji već 8 godina. Osnovao ga je Petar Jelić, gitarista iz porodice čije se ime izjednačava sa pojavom i razvojem Rock’n’rolla na našim prostorima (Yu grupa).

Petar-Jelic-Yu-grupa-Kulturno-Skloniste

Iako je rođen u Beogradu, brak sa Novosađankom Aleksandrom i vreme koje provode u našem gradu su razlog zbog kog je Kulturno sklonište otvoreno baš ovde.

– Ovo za nas nije biznis. Mi zaista uživamo da provodimo vreme ovde i drago nam je da možemo da ponudimo kvalitet Novosađanima. Rad u Kulturnom skloništu nas ispunjava – rekla je Aleksandra Berček Jelić za naš portal.

Pročitajte: Negujte dečije talente i kreativnost

U Kulturnom skloništu su organizovani časovi gitare, bas gitare, violine, klavijatura, bubnjeva, kontrabasa, a tu su i solo pevanje i didžejing.  Među polaznicima, najviše je dece, ali saznajemo da imaju i 60-ogodišnje učenike. – Mnogo dece je inspirisalo svoje roditelje, bake i deke da krenu sa učenjem nekog instrumenta, pa su česti slučajevi da dolaze zajedno – kazala je Aleksandra.

aleksandra-bercek-jelic-kulturno-skloniste-novi-sad

Pored rada sa amaterima, profesori u Kulturnom skloništu rade i pripreme za ozbiljne svetske konzervatorijume, poput Berklija ili muzičkih akademija u Beču, Gracu, Amsterdamu.

“Mala škola rock’n’roll-a” je projekat Kulturnog skloništa koji se odnosi na decu uzrasta od 3 do 7 godina. Domaćini i profesori veruju da se svaki čovek rađa sa određenim muzičkim potencijalom i da od okruženja zavisi koliko će taj potencijal biti iskorišćen. “Mala škola rock’n’roll-a” je koncipirana tako da deca kroz kvalitetnu muziku uče i otkrivaju nove stvari. Često se dešava da deca iz “Male škole rock’n’rolla” nastave da pohađaju induvidualne časove nekog instrumenta.

casovi-klavijature-novi-sad

– Ideja je da deci bude zabavno i da ne doživljaju to kao još jednu obavezu. Oni se druže, kvalitetno provode vreme i uče o istoriji, geografiji kroz nešto što im je poznato i zabavno, a to je muzika – objašnjava Aleksandra i dodaje da je u planu da sledeće godine naprave grupu za bebe, gde će majke dolazati sa malom decom i učiti koreografiju, igru i pesme, adekvatne za decu do 3 godine.

Preporučujemo: Kultura je danas Big Brother 

Pored toga, u narednih nekoliko meseci u planu je i rad sa decom oštećenog sluha. Aleksandra očekuje mnogo od te ideje. – Trenutno radim sa dve devojčice koje imaju probleme sa sluhom. Njihova majka se javila i rekla da želi da njene ćerke posete Exit. To me je jako ganulo. Želim da i toj deci približimo muziku koliko je to moguće – rekla je Aleksandra, dodavši da su česti slučajevi u kojima se neki, naizgled, “minusi” mogu lako pretvoriti u sjajne talente i velike stvari.

casovi-bubnjeva

– Postoji jedna perkusionistkinja, bez sluha. Ona je napravila svetsku karijeru svirajući bosa na drvenim gredama. Kada udara o instrumente, ona oseti vibracije i na taj način stvara neverovatnu muziku – ispričala je Jelićeva.

Šta Novi Sad nudi osim kulture i Exita

Kulturno sklonište dva puta godišnje organizuje koncerte svojih polaznika u Studiju M. Petar i Aleksandra su posvećeni, talentovani i vredni. Kredibilitet su dokazali uspešnim muzičarima koje su “stvorili”, ali i brojnim projektima u kojima učestvuju.

kulturno-skloniste-novi-sad

– Ovo sklonište ne postoji da bi se u njega sklanjali, nego da bi se u njemu rodila nova kultura i da bi stasali ljudi koji će biti predvodnici te nove kulture – na kraju je rekao osnivač Skloništa Petar Jelić.

Ne zaboravite da lajkujete Luftiku

U ovom polju je oglasni blok koji može izgledati napadno i ružno. Ako uzrokuje loše iskustvo, izvinte zbog toga. Privremenog je karaktera Skrolujte ispod za još tekstova. 
loading...
Ana Marković

Ana Marković

Dodaj komentar

Klikni da komentarišeš

Share Follow Tweet Share Share