Magazin

Skoro 3 miliona Srba živi u inostranstvu, a evo koliko ih je sa privremenim boravkom

Naši državljani su se, uznemireni novonastalom situacijom koju je uzrokovala pandemija korona virusa, u ogromnom broju vratili u Srbiju. Tokom proteklih nedelja iz inostranstva je stiglo preko 80 hiljada ljudi.

U potrazi za načinom koji bi “stao na put” ogromnom prilivu naših ljudi iz inostranstva, a koji ne bi kršio Ustav Srbije, Vlada je donela meru zabrane putničkog drumskog, rečnog i železničkog saobraćaja na graničnim prelazima, uz dozvolu prelaska za transportne kamione. Ukinuti su i međunarodni putnički letovi.

Broj Srba u inostranstvu

Prema poslednjim dostupnim informacijama, srpska dijaspora broji skoro 3 miliona ljudi. Samo u državama bivše Jugoslavije ima 1,6 miliona Srba. Pored Balkana, najviše ih ima u SAD – čak 650 hiljada, ali i u Kanadi – 180 hiljada, izvestio je Blic.

Kada je reč o Evropi najviše Srba ima u Nemačkoj – 450.000 pa u Austriji (300.000) i Švajcarskoj (skoro 200.000). Čak i u Velikoj Britaniji koja je poznata po strogim procedurama dobijanja boravišne pa i turističke vize živi 80.000 Srba. Konačno i Azija i Okeanija beleže nemali broj Srba – 120.000 od kojih je ubedljiva većina u Australiji.

Koliko Srba je na radu i privremenom boravku u inostranstvu?

Poslednjih godina beležimo veliki broj onih koji odlaze “trbuhom za kruhom”. Većina njih nema stalno prebivalište u stranoj zemlji, već su na Ugovoru o radu sa privremenim boravkom.

Njih je, prema poslednjem zvaničnom popisu više od 300 hiljada, što čini skoro 5% ukupnog broja stanovnika Srbije.

Ovom podatku treba dodati i činjenicu da je Evropski statistički zavod u semptembru prošle godine zabeležio podatak da Srbiju mesečno napusti više od 4 hiljade ljudi, odnosno 51 hiljada godišnje. Velika većina su mladi.

Muka me hvata kad se vraćam iz Nemačke, osećam se kao bankomat, svi žele da se ogrebu

Ana Marković

Štreber i boem. Bosanka i Banaćanka. Novinar. Hodajući detektor laži i emiter istine. Omiljenost - miris uštipaka u 9 ujutru, selo, leto i grlati petao, crk'o dabogda.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

script type="text/javascript" src="//delivery.r2b2.io/get/luftika.rs/generic/in-media">
296 Shares
296 Shares
Share via
Copy link