Magazin

Skoro 3 miliona Srba živi u inostranstvu, a evo koliko ih je sa privremenim boravkom

Broj Srba u Inostranstvu
Arhivski snimak/YT screenshot

Naši državljani su se, uznemireni novonastalom situacijom koju je uzrokovala pandemija korona virusa, u ogromnom broju vratili u Srbiju. Tokom proteklih nedelja iz inostranstva je stiglo preko 80 hiljada ljudi.

U potrazi za načinom koji bi “stao na put” ogromnom prilivu naših ljudi iz inostranstva, a koji ne bi kršio Ustav Srbije, Vlada je donela meru zabrane putničkog drumskog, rečnog i železničkog saobraćaja na graničnim prelazima, uz dozvolu prelaska za transportne kamione. Ukinuti su i međunarodni putnički letovi.

Broj Srba u inostranstvu

Prema poslednjim dostupnim informacijama, srpska dijaspora broji skoro 3 miliona ljudi. Samo u državama bivše Jugoslavije ima 1,6 miliona Srba. Pored Balkana, najviše ih ima u SAD – čak 650 hiljada, ali i u Kanadi – 180 hiljada, izvestio je Blic.

Kada je reč o Evropi najviše Srba ima u Nemačkoj – 450.000 pa u Austriji (300.000) i Švajcarskoj (skoro 200.000). Čak i u Velikoj Britaniji koja je poznata po strogim procedurama dobijanja boravišne pa i turističke vize živi 80.000 Srba. Konačno i Azija i Okeanija beleže nemali broj Srba – 120.000 od kojih je ubedljiva većina u Australiji.

Koliko Srba je na radu i privremenom boravku u inostranstvu?

Poslednjih godina beležimo veliki broj onih koji odlaze “trbuhom za kruhom”. Većina njih nema stalno prebivalište u stranoj zemlji, već su na Ugovoru o radu sa privremenim boravkom.

Njih je, prema poslednjem zvaničnom popisu više od 300 hiljada, što čini skoro 5% ukupnog broja stanovnika Srbije.

Ovom podatku treba dodati i činjenicu da je Evropski statistički zavod u semptembru prošle godine zabeležio podatak da Srbiju mesečno napusti više od 4 hiljade ljudi, odnosno 51 hiljada godišnje. Velika većina su mladi.

Muka me hvata kad se vraćam iz Nemačke, osećam se kao bankomat, svi žele da se ogrebu

Ana Marković

Ana Marković

Štreber i boem. Bosanka i Banaćanka. Novinar. Hodajući detektor laži i emiter istine. Omiljenost - miris uštipaka u 9 ujutru, selo, leto i grlati petao, crk'o dabogda.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

14 Shares
Share via
Copy link