Koronavirus Magazin Srbija

Premijerka Brnabić prva primila vakcinu protiv koronavirusa u Srbiji

Premijerka Ana Brnabić prva je primila vakcinu u institutu Torlak čime je u Srbiji i zvanino počela vakcinacija protiv koronavirusa.

Vakcinu je zatim primila i ministarka za rad, zapošljavanje, socijalna i boračka pitanja Darija Kisić Tepavčević, piše N1.

Vakcinu su primili i epidemiolog Pregrad Kon, akademik Predrag Peško, profesor Univerziteta u Beogradu i profesorka Vesna Šuljagić, epidemiolog sa VMA.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je rekao i da je doneta odluka da neko iz vrha vlasti primi vakcinu kako bi pokazao, kako je istakao, da je ona dobra.

U utorak je u Srbiju stiglo 4.875 doza Fajzerove vakcine. Kako je najavljeno, vakcinacija će danas početi i u domovima za stare u Beogradu i Novom Sadu.

Kako će izgledati masovna vakcinacija

Predsednik Nacionalnog koorordinacionog tima za imunizaciju protiv kovida-19 Mirsad Đerlek rekao je su korisnici domova prioritetni za vakcinaciju kako bi se smanjio pritisak na bolnice, u kojima su teški slučajevi najčešći među starijom populacijom.

On je rekao da se kostur usvojenog plana imunizacije, koji je izradio i predložio Institut “Batut”, neće menjati, ali da je teško predvideti šta nas čeka.

– Plan je dinamičan i biće elastičan, tako da ćemo moći u zavisnosti od trenutka i količine vakcina, da menjamo neke planove i prioritete – istakao je Đerlek.

Naveo je da će u prvoj fazi vakcine pored korisnika staračkih domova, primiti i zdravstveni radnici. Prema njegovim rečima, vakcine će prvo otići u veće domove u kojima može doći do većeg broj zaraženih korona virusom, piše Blic.

Takođe, naglasio je da je neophodna dodatna obuka medicinskih radnika koji će aplicirati vakcinu.

– U jednoj bočici ima pet doza, potrebno je stručno rastvoriti doze u jednom špricu od 1,8 mililitara fiziološkog rastvora, to se mora potrošiti u narednih šest sati, a kad doza izađe sa -70 stepeni, mora se potrošiti za pet dana – objasnio je Đerlek.

Dodao je da je sa “Fajzerom” potpisan ugovor na 1,8 miliona doza, koje ce stizati kvartalno.

Početkom januara dolazi još 20.000 doza Fajzerove vakcine u Srbiju.

Ko su statisti od poverenja u predsednikovom filmu o svemirskoj bolnici u Kruševcu?

Redakcija

Delimo tekstove koji vrede. Jer vrede!

komentara

Klikni da objaviš komentar

388 Shares
388 Shares
Share via
Copy link