Magazin Srbija

Brnabić našla na Facebooku dokaz da se u Srbiju vratilo 100.000 mladih obrazovanih ljudi

brnabic-ana-b92
Printscreen

Premijerka Srbije Ana Brnabić rekla je da se od oktobra prošle godine u Srbiju iz inostranstva vratilo 92.300 građana, a većina su visokoobrazovani. Predsednica Vlade je iznela procenu programa – Tačka povratka – a na osnovu podataka tima UNDP koji, kako je objašnjeno, na neformalan način, kroz Fejsbukov algoritam za oglašavanje, prati migracije, odnosno neto razliku između priliva i odliva iz zemlje.

Brnabić je ukazala da istovremeno i dalje postoji problem sa niskokvalifikovanom radnom snagom u sektorima kao što su vozači, električari i varioci, koji odlaze trbuhom za kruhom u zemlje Zapadne Evrope.

– Sada gledamo kako da i taj problem rešimo, da oni ostaju i vraćaju se u Srbiju, što verujem da ćemo uspeti kako naš ekonomski rast bude sve dinamičniji i kako budemo imali sve više stranih i domaćih investitora – rekla je Brnabić.

Istakla je da se svake godine sve više građana vraća u Srbiju i da je prema istraživanju Bečkog instituta za međunarodne odnose, od 2015. do 2019. godine Srbija uspela da preokrene trend odliva mozgova.

– Umesto odliva imali smo neto priliv i to visokokvalifikivanih povratnika svih starosnih kategorija, a pre svega u starosnoj grupi od 24 do 29 godina. To je prava revolucija, to je najbolja garancija za prosperitetnu i bolju budućnost i kvalitetniji život u Srbiji – rekla je premijerka na onlajn konferenciji na kojoj je odgovarala na pitanja građana koji su doneli odluku da se vrate u Srbiju ili razmišljaju o povratku.

Navela je da je mnogo razloga što je sve više povratnika iz dijaspore, ističući, pre svega, to što je Srbija pokazala da ume da se nosi sa kriznim situacijama, kao i da je u 2019. godini privreda Srbije imala najmanji pad u Evropi.

Na pitanje kako vidi odnos matice i dijaspore za pet godina, Brnabić je kazala da očekuje da će do 2026. Srbija biti etablirana kao zemlja novih tehnologija čija se privreda bazira na znanju, kreativnosti i idejama, kao i da će to uticati na odnos sa dijasporom.

– To će doneti novi kvalitet života, ako sve to uspemo, imaćemo drugačiju komunikaciju sa našom dijasporom i verujem da će mnogi odlučiti da se vrate, kao i da će mnogo stranaca doći da živi i radi u Srbiji – kazala je Brnabić.

Ana Brnabić je zanemela pred mladićem iz Temerina: 18 godina nemamo vodu, a hoćete da ostanemo u zemlji

Redakcija Luftika.rs

komentara

Klikni da objaviš komentar

  • Slazem se, ja licno mislim da se vratilo i vise ali nazalost odmah posle nove godine idu nazad jer moraju na posao. A mozda povedu jos koga odavde

  • Kada biste malo manje krali, tipa pola pije, pola Sarcu(narodu) daje, da ima i za ostale, vise bi ljudi ostalo u Srbiji…
    Ovako samo trpate u svoje dzepove…

OGLAS

9K Shares
9K Shares
Share via
Copy link