Magazin

Crnogorac koji živi u Norveškoj razočaran pri povratku kući: „Podsetili smo se zašto ne živimo ovde“

durmitor
Printscreen

Prvi povratak iz inostranstva je gotovo uvek jedva dočekan, najteži je, ali i otrežnjujući. Svaki sledeći put nostalgija je sve slabija.

Muškarac iz Crne Gore koji već godinama živi u Norveškoj, podelio je iskustvo porodičnog putovanja u domovinu koje ga je prilično razočaralo.

„Danas smo se podsetili zašto ne živimo više ovde“, napisao je Crnogorac u naslovu svoje objave na Redditu, a onda napravio uvertiru u svoju priču.

„U Crnoj Gori sam odrastao. Znam kako stvari stoje. Zbog diskriminacije sam izgubio godinu na faksu i ironično iste godine dobio stipendiju na američkom univerzitetu. Dosta sam putovao. Živio i na istoku i zapadu.

Nakon svadbe smo ipak pokušali gnezdo da svijemo u Podgorici što se pokazalo uzaludno na više nivoa. Jedva smo izvlačili kraj sa krajem. Poslao sam CV za Norvešku i nakon 17 dana od potpisivanja ugovora otpočeli smo naš život ‘gore’“, naveo je.

Ipak, žudeo je da se vrati.

„Prokleti sentiment me je opet vukao tu, pravili smo planove o povratku, srećom je pandemija pauzirala celu priču, pa sam se tokom martovske posete ocu vrlo brzo otreznio od te ideje.

Ove godine nam je stigla i prinova, pa smo odlučili da posetimo svu bližu rodbinu. Dete mi je celo jutro bilo pod stresom od konstantne dreke i ulaženja u lični prostor od strane nasumičnih ljudi.

Sve je kulminiralo na semaforu preko Morače kada je lik koji ide u suprotnom smeru mojom trakom, jer je on pametniji od svih, odlučio da razreši ‘Mexican standoff’ autima, tako što će da mi otvori vrata, preti verbalno i fizički, dok žena doji i uspavljuje bebu na zadnjem sedištu.

Pozdrav sa Durmitora, gde lepotu prirode kvare jedino domoroci divljanjem uskim seoskim putevima i pokoja nasumična deponija. Nemam reči, stvarno. Mislim da su naše Balkanske ekskurzije završene zvanično ovom epizodom“, stoji u njegovoj objavi na Reditu.

Danas smo se podśetili zašto ne živimo više ođe
by u/Leo- in montenegro

Mnogi su se našli prozvani njegovim kritikama.

„Ti si došao u nameri da budeš uvređen. Nisi ti više Crnogorac, ni ti ni ta žena a ni to dete. Srećan i uspešan život ti želim“, „Ima problema, ali ako hoćeš da kritikuješ, onda se doseli ovde i popravljaj svojim primerom, inače mi od ove priče nema previše vajde. Svi mi pričamo, niko ništa ne radi“, „Zašto nisi samo napisao da je u Norveškoj bolje i rešiš stvar“, bili su neki od komentara kojim su ga ispratili.

Izvor: Nova.rs

„Ovo nazivate vikendicom, pa ovo je šupa?!“: Crnogorac izazvao haos oglasom za prodaju kuće (FOTO)

Čitajte Luftiku na Google vestima

Share via
Copy link