Koronavirus

Brazilski soj mutira i postaje opasniji, u Srbiji još nije registrovan

Brazilski P1 soj koronavirusa, odgovoran za porast smrtonosti od kovida-19 u toj latinoameričkoj zemlji, mutira na način koji će omogućiti lakše izbegavanje antitela, pokazalo je brazilsko naučno istraživanje.

Istraživanje varijante ili soja koji kruži Brazilom, a koje je sproveo institut za javno zdravstvo Fiokruz, pronašlo je mutacije u području šiljka virusa koji se koristi za ulazak i zarazu ljudskih ćelija.

Ove mutacije bi, upozorili su brazilski naučnici, mogle da učine virus otpornijim na vakcine koje ciljaju protein na šiljku, s potencijalno ozbiljnim posledicama na širenje bolesti u najmnogoljudnijoj naciji Latinske Amerike.

„Verujemo da je to još jedan mehanizam skrivanja koji virus stvara kako bi izbegao odgovor antitela“, rekao je Felipe Naveka, jedan od autora studije iz Fiokruza u amazonskom gradu Manausu, odakle se veruje da je varijanta P1 krenula.

Naveka je rekao da se promene čine sličnima mutacijama viđenim u još agresivnijoj južnoafričkoj varijanti, protiv koje su, kako su neke studije pokazale, neke vakcine znatno smanjene efikasnosti.

„To je posebno zabrinjavajuće jer virus nastavlja da ubrzava svoju evoluciju“, dodao je.

Istraživanje je pokazalo da je varijanta P1 čak 2,5 puta zaraznija od izvornog koronavirusa i otpornija na antitela.

U utorak je Francuska obustavila sve letove za i iz Brazila nastojeći da spreči širenje te varijante.

Smatra se da je varijanta, koja je brzo postala dominantna u Brazilu, glavni faktor povećane smrtnosti, prenosi Nova.

Epidemijski talas u Brazilu takođe sve više pogađa mlađe ljude, a bolnički podaci pokazuju da je u martu više od polovine svih pacijenata bilo starosti do 40 godina.

Za Ester Sabino, naučnicu s medicinskog fakulteta Univerziteta u Sao Paulu koja je vodila prvo sekvenciranje genoma koronavirusa u Brazilu, s obzirom na brz tempo prenosa virusa, mutacije varijante P1 nisu iznenađujuće.

„Ako imate visok nivo prenosa, kao što je trenutno u Brazilu, povećava se rizik od novih mutacija i varijanti“, rekla je.

Do sada su se vakcine, poput onih koje su razvili AstraZeneka i kineski Sinovak, pokazala efikasnim protiv brazilske varijante, ali Sabino je rekla da bi dalje mutacije to mogle dovesti u opasnost.

Janković: Zabrinjavajuće je što imamo sve više obolele dece

Imunolog i član Kriznog štaba Srđa Janković rekao je da to što u bolnicama viđamo više dece pozitivne na koronavirus treba da nas zabrine. Dva su objašnjenja za to, jedan je da virus mutira, a drugo da što je više zaraženih, virus nađe put do onih koji ne mogu da se izbore, iako ih je u populaciji dece malo, objasnio je Janković.

Dodao je da brazilski soj koronavirusa nije otkriven u Srbiji do ovog trenutka, ali naglašava da moramo biti oprezni.

„Preventivne mere protiv svih sojeva virusa su iste, ali oni koji se brže šire mogu da otežaju borbu“, kaže Janković.

On je dodao da je prioritet vakcinisanje onih čije je zanimanje vezano za kontakt s velikim brojem ljudi.

„Koliko sam zadovoljan da naša zemlja tako brzo uspeva da imunizuje veliki deo stanovništva, toliko sam i oprezan. Daleko smo od toga da ovaj procenat imunizovanih može da bude kolektivni bedem imuniteta i da možemo da se opustimo“, istakao je Janković za RTS.

Upozorava da ne smemo prerano da se opuštamo jer ni vakcine niti stečeni imunitet posle bolesti nisu garancija bezbednosti.

„Mi znamo koji je broj vakcinisanih sa dve doze, a znamo i koliko je bilo obolelih, ali te grupe se poklapaju, jer ljudi koji su preležali virus staju prvi u red za vakcine. To nije slučajno. Onaj ko je imao i blaži oblik pita samo gde i kada mogu da se vakcinišem“, istakao je Janković.

Vesić: Umesto PCR testa jeftinije da se vakcinišete, to ne košta ništa

Luftika

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

28 Shares
Share via
Copy link