Koronavirus Srbija

Đak će biti udaljen iz razreda ukoliko neko iz njegove porodice oboli od korone

epidemiolog tiodorovic

Epidemiolog Branislav Tiodorović kazao je da svi građani treba da pomognu da škole počnu da rade normalno, ali je dodao da bi u slučaju da dođe do novog pika epidemije koronavirusa i povećanja opasnosti od širenja odlazak u škole bio prekinut i prešlo bi se na onlajn sistem nastave.

“Ovo je prelomni trenutak u ukupnom odnosu prema epidemiji, svi moramo pomoći da škole počnu da rade normalno i da se deca vrate u školske klupe, a da rizike smanjimo na najmanju moguću meru. To znači da sve mere zaštite moraju da se poštuju”, kazao je Tiodorović za Radio-televiziju Srbije.

Prema njegovim rečima, mogli bi da se stvore uslovi za dobar početak školske godine u ukoliko bi se zadržao sadašnji odnos prema epidemiji.

Tiodorović je rekao da ne treba praviti problem od toga koje maske deca treba da nose.

“Deca će nositi one maske koje im roditelji nabave i koje im najviše odgovaraju. Svaka maska je svakako velika stvar kao zaštita u širenju epidemije”, naveo je epidemiolog.

Tiodorović je za Blic rekao da će đak biti udaljen iz razreda ukoliko neko iz njegove porodice oboli od korone, sve dok se oboleli ne izleči i dok se ne utvrdi da i dete nije zaraženo.

“Ako se tegobe jave u školi, na času, učitelj ili nastavnik posumnja na određene simptome koji ukazuju da dete ima koronu, pozvaće telefonom roditelje i obavestiti ih da dođu po dete”, rekao je Tiodorović.

Prema njegovim rečima ako roditelji ne obaveste školu da u porodici imaju obolelog, a to sazna škola, onda ni dete neće moći da pohađa nastavu s ostalom decom, dok se ne steknu uslovi.

“Ako se dogodi takav primer, celo odeljenje neće ići u izolaciju, nego će se pratiti ta deca, obaviti testiranje i škola nastavlja dalje”, kazao je Tiodorović.

Istakao je da je zadatak svakog roditelja da pošalje zdravo dete u školu, što znači da ono nema nikakve tegobe, ni temperaturu, ni gušobolju, ni dijareju ili bilo koji drugi problem.

On je rekao i da škola treba đake da uputi kako da se ponašaju i da učenici već na prvom času moraju dobiti informacije o maskama, korišćenju, fizičkoj distanci, odstojanju, dezinfekciji i pranju ruku.

Bili su na kolenima, a sada su otvorili škole i primetili jednu iznenađujuću promenu

19 Shares
Share via
Copy link