Koronavirus Svet

Bili su na kolenima, a sada su otvorili škole i primetili jednu iznenađujuću promenu

U prvoj fazi pandemije koronavirusa Tajland je bio među najpogođenijim zemljama na svetu, a ta zemlja sada je započela petu fazu ublažavanja restriktivnih mera. Ova faza podrazumeva otvaranje škola i vrtića, kao i ugostiteljskih objekata i salona za masažu, koji su bili zatvoreni od sredine marta.

Iako se u poslednja dva meseca situacija smirila, Tajland je na velikom oprezu, pa su tako škole i vrtići otvoreni uz velike doze opreza.

Iz škola poručuju i da postoji dobra strana ovih mera, a to je da ima značajno manje slučajeva obične prehlade i gripa u odnosu na prethodne godine u ovo vreme, piše Blic Žena.

Inače, Tajland je na kolenima zbog krize koja je nastupila usled pandemije. Ni cunami (2004), ni ptičji grip, ni SARS nisu bili tako pogubni za ekonomiju Tajlanda kao aktuelni virus korona. Tokom prethodnih kriza, prihod je opadao za oko petinu, a sada se očekuje pad prihoda za 80 odsto.

Mnogi radnici su se vraćali svojim kućama u drugim delovima Tajlanda, jer kada nema turista – nema ni posla. Više nije dostupna ni socijalna pomoć, koja je u startu bila skromna. Njihov apel je sada ovaj: „Možda nećemo umreti od Kovida-19, ali hoćemo od gladi“.

Mnogi ljudi žive samo na jajima i pirinču, posebno oni koji su ranije živeli od turizma.

Maja je imala sve u Beogradu, a onda je odlučila da ode u Tajland i započne novi život

Tamara Obradović

Običan konzument društvenih mreža, američke literature i pomfrita.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

88 Shares
Share via
Copy link