Magazin

Tužna sudbina jugoslovenske glumice: Sa 36 godina saznala da je Srpkinja kojoj su roditelji ubijeni dok je bila dete

bozidarka-frajt
Foto: Printscreen

Priča glumice Božidarke Frajt jedna je od najtužnijih i najdirljiviijih jugoslovenskog glumišta. Ona je već kao odrasla žena saznala da je dete sa Kozare, da je rano izgubilo roditelje i da je jedan deo svog života provela u logoru pre nego što je usvojena.

Jedno od najprepoznatljivijih lica jugoslovenskih filma i jedna od najlepših žena u SFRJ, poznata je po ulogama u nekim od najboljih filmova tog vremena, piše Glossy.

Šarmantna glumica igrala je u ostvarenjima „Užička republika“, „Živa istina“, „Visoki napon“, „Ritam zločina“ i mnogim drugim filmovima, a malo je poznato da je upravo Božidarka Frajt bila prva Jugoslovenka koja se na filmu pojavila u bikiniju.

Njen talenat i lepota otvorili su joj mnoga vrata, a osvajačica je brojnih priznanja za glumu.

Kako je jednom prilikom ispričala, jednu od najvažnijih stvari o sebi ona je saznala relativno kasno u životu, kao već odrasla žena.

Kada je imala 36 godina, otkrila je da je – rođena u srpskoj porodici. I ne samo to, nego je priča njene porodice tokom Drugog svetskog rata bolna i tragična, a sama Božidarka se kao malo dete suočila sa strašnim situacijama koje je zaboravila.

Naime, Božidarka Frajt došla je na svet u srpskoj porodici Grublješića 1940. godine u kozarskom selu Velika Žuljevica. Kada je imala manje od dve godine, ustaše su streljale njenu majku Vidu, dok joj je otac Bogdan poginuo u borbi. Devojčica je nakon toga deportovana u dečiji logor u Sisku, nakon čega je završila u zagrebačkom prihvatilištu Crvenog krsta, gde su je usvojili Stjepan i Katarina Frajt. Kako je zapisano u dokumentima, Frajtovi su „na izdržavanje i odgoj“ uzeli dete s brojem 527, dali joj svoje prezime i pružili bezbrižno detinjstvo.

Ona je decenijama bila nesvesne bolne porodične priče i svog porekla, sve dok je nije pronašla njena tetka Dara, koja je posle Drugog svetskog rata je radila u bolnici u Bjelovaru kao medicinska sestra.

Na poslu je čula tužnu priču o danima rata, o ženi iz njenog sela koja je streljana i kojoj je oduzeta ćerka, a ispostavilo se da priča o Vidi Grublješić, Božidarkinoj majci.

Nakon što je shvatila da je ona živa, Dara je počela da traga za devojčicom, ali nije imala mnogo uspeha, sve dok jednog dana nije na ekranu ugledala Božidarku i shvatila da je lepa glumica Vidino dete.

Slavna glumica nije mnogo govorila u javnosti o ovom potresnom saznanju, a u intervjuu koji je jednom prilikom dala za Radio Beograd istakla je da je zahvalna svojim usvojiteljima, jedinim roditeljima koje je znala.

– Tim ljudima sam beskrajno zahvalna. Uzeli su me kao dete od četiri godine. Ja se ne sećam ničeg iz tog ranijeg detinjstva. Sećam se prve haljine koju su mi obukli i sećam se da nisam imala kosu – ispričala je ona.

Božidarka Frajt danas stanuje u Zagrebu, a početkom novembra prošle godine proslavila je 81. rođendan.

bozidarka-frajt-2
Foto: Printscreen

Ona je majka dvoje dece i baka njihovim mališanima, a malo je poznato da je njena ćerka glumica Bojana Gregorić Vejzović, koju smo gledali u seriji „Ponos Ratkajevih“ i mnogim drugim popularnim hrvatskim serijama, kao i u srpskom ostvarenju „Na putu za Montevideo“, gde je igrala baronicu Helenu Klodovsku.

Ni Bojana nije često pričala o tragičnoj priči svoje majke, a jednom je istakla se Božidarka ne okreće gledajući na prošlost tužnim očima.

– Njen put je bio i više nego težak, a njena volja i radost življenja više nego snažni. Hrabri ljudi koračaju napred i ne okreću se prema tuzi prošlosti, već obasuti bleskom neraspoznatljive budućnosti srčano kroče s verom da sutra uvek može biti bolje… Eto, to je moja mama – rekla je Bojana i na pitanje može li da zamisli da se danas dogodi nešto tako rekla:

– Ne daj bože! Strahota, nasilje, siročad… Nikad više, ne ponovilo se…

Foto: Printscren

Jugoslovenska glumica živela na vodi, završila u domu za stare sa 39 kg, sobu deli sa cimerkom

96 Shares
Share via
Copy link