Lifestyle

VIDEO: Novosađanka slika VINOM i stvara pravu umetnost

Novosađanku, akademsku slikarku, Sanju Janković nazivaju primadonom srpskog vinskog slikarstva. Umesto boje ona koristi vino i stvara pravu umetnost. Prošle godine je držala radionice slikanja vinom čak u Dubaiju, a za Luftiku otkriva nešto više o ovom neobičnom slikarstvu.

Šta za tebe znači biti primadona spskog vinskog slikarstva?

– Veoma sam se prijatno iznenadila kada sam videla da su me poštovaoci vina  iz stručne i šire javnosti tako oslovili, ukazavši mi priznanje kao umetnici koja igra glavnu ulogu u oblasti vinskog slikarstva na teritoriji Srbije. Polaskana sam i mnogo mi znači takva podrška.

Koliko je stara ova tehnika slikanja vinom i zbog čega si se odlučila za nju?

– Okvirno pet vekova, ako je verovati podacima do kojih sam iscrpnim traganjem došla. To je ujedno i vreme kada je nastala tehnika koju danas dobro poznajemo, uljano slikarstvo. Vino je umetnicima  služilo za pravljenje predložaka i skica za uljane slike. Kao samostalna tehnika nije ušlo u širu upotrebu, već je više pripadalo grupici entuzijasta i ljubitelja vina koji su je prenosili i očuvali do danas. Mene je kao okorelog tradicionalistu u umetnosti privuklo estetsko svojstvo vinskih fleka i želja da stvaram drugačiju umetnost.

Portret-sanja
Foto: Milenko Đilas

Kako je nastao portret manekenke Tamare?

– Moda i modna ilustracija su moja druga strast, koju ostvarujem kroz saradnju sa modnim dizajnerima, fotografima i modelima. Modnoj ilustraciji pristupam veoma “slikarski”, mnogo volim i poštujem rad srpskih dizajnera i želela sam da na neki način doprinesem svemu tome.
Slika Tamare Milićević je jedan od rezultata divne saradnje sa novosadskom fotografkinjom i koleginicom sa akademije, Teodorom Nenadov. Znam da joj je session sa Tamarom veoma drag, a sliku sam joj poklonila za uspomenu.

Gejm-of-Trons-sanja
privatna arhiva

Kako dobijaš različite nijanse vina od kojih stvaraš umetnost?

– Sorte grožđa od kojih se pravi vino i biološke komponente u njima su odgovorne za dobijanje različitih nijansi i razlikuju se od proizođača do proizvođača. Sva crvena vina nisu “ista” iako na prvi pogled deluju, neka daju toplije a neka hladnije ljubičaste tonove. Ponekad mi nije lako da se odlučim koje da odaberem sa police kada odem u kupovinu, ali zadovoljstvo koje osećam dok slikam vinom teško da mogu uporediti sa bilo čim.

U vinu je istina, a na tvojim slikama je…?

– Vino na mojim slikama može da ispriča priču.

Kako je došlo do toga da odeš u Dubaji i šta tamo radiš?

– Umetničko tržište Dubaija je u razvoju i u njega se dosta ulaže, što je izuzetna prilika za karijerni napredak. Trenutno tamo pripremam izložbu slika, držim radionice i privatne časove. U širem kontekstu, iz Dubaija mi je najlakše da sklapam poslove i projekte sa celim svetom.

Jesi li naslikala nekada Novi Sad ovom tehnikom?

– Nisam još uvek naslikala Novi Sad, ali u Novom Sadu, u galeriji NS Ram, možete uvek pogledati moje radove. Najsvežija slika koju sam naslikala je portret Novaka Đokovića, jer me je oduševilo to što se Nole ukjlučuje u različite vinske projekte.

Novak-Djokovic-sanja
privatna arhiva

Kakvi su tvoji planovi za budućnost?

– Nepisano je pravilo među nama umetnicima da o svojim planovima mudro ćutimo, a da se neposredno pre i posle za nas važnih događaja nesnosno raspričamo o istima.
Tako ću i ja samo spomenuti da ću tokom oktobra putovati u Novosibirsk da održim demonstraciju vinskog slikarstva pred eminentnom publikom, nakon čega sledi izložba u Berlinu. Sve predstojeće aktivnosti redovno objavljujem na Fejsbuk stranici Winerelle Vinoreli.

Pogledajte kakva umetnost nastaje od vina

Više o najlepšim pesmama o Novom Sadu

 

Marina Mandadžić

Veliki zaljubljenik u modu i autorka bloga "Modni trendovi u ogledalu". Voli dobre žurke. Posvađana sa telefonom.

komentar

Klikni da objaviš komentar

166 Shares
166 Shares
Share via
Copy link