Putovanja Top 10

TOP 9 magičnih destinacija u Bosni za letovanje kao iz bajke

Fantastični vodopadi dostojni amazonskih prašuma, ostrva u obliku srca, divlji konji koji krstare poljima – samo su deo atraktivne turističke ponude Bosne i Hercegovine, a činjenica da je jedina zemlja u komšiluku u koju trenutno možemo da odemo bez testa i karantina, čini je još primamljivijom.

Bosna i Hercegovina ne samo da ima more i “piramidu Sunca” koja je zaintrigirala i Đokoviće, već može da se pohvali prirodnim lepotama dostojnim egzotičnih destinacija, piše portal Nova.rs.

Vodopadi Kravice

Reka Trebižat je stvorila pravo malo čudo prirode i jedno od najlepših mesta u BiH – visina vodopada Kravice ide i do 28 metara, a širina do gotovo 150, a atraktivnu scenu upotpunjuje blistava tirkizna boja vode i okolno zelenilo.

Nacionalni park Sutjeska

Park obuhvata široko planinsko područje u kojem se nalazi i najviši vrh Bosne i Hercegovine – Maglić sa visinom od 2.386 metara.

Prirodni rezervat Perućica je najočuvanija i najveća prašuma u Evropi, na Zelengori se nalazi osam glečerskih jezera – “gorskih očiju”, a tu su i impozantni kanjoni Sutjeske, Hrčavke, Jabučnice.

Livno

Livno je poznato po divljim konjima, kojih po procenama iz 2018. ima više od 800.

Uz Mongoliju i Island, Livno je jedino mesto na svetu gde se toliki broj konja može videti u potpuno netaknutoj prirodi, a tamošnje turističke agencije mogu vam pomoći da ih pronađete.

Štrbački buk

Štrbački Buk je najmoćniji i najlepši vodopad u Nacionalnom parku Una, nastao usled tektonskih pomeranja i hiljadama godina dugog taloženja sedre.

Za ljubitelje adrenalina organizuju se raftinzi, a ljubitelji prirode mogu računati na jedinstvenu avanturu kroz zelenu fantaziju parka uz huk vode.

Prokoško jezero

Ušuškano na planini Vranici na 1636 metara nadmorske visine, Prokoško jezero je čudesna oaza mira, na kojoj vreme ne postoji. Uz samo jezero nalaze se i autentične kolibe, u kojima se može uživati u domaćim specijalitetima.

Janjske otoke

Janjske otoke je najpoznatije i najatraktivnije izletište u Šipovu, koje podseća na misteriozne, renesansne parkove, sa bujnim zelenilom, kaskadama, potocima, mostićima i vodopadima.

Žubor reke Janj, cvrkut ptica i prizori kao iz bajke u trenutku vas prebacuju u drugu dimenziju.

Jahorina

Možda je Jahorina popularnija zimi, ali to ne znači da i leti nema šta da ponudi – guste šume i raznovrsna flora i fauna, neverovatna tišina, zadivljujući pogledi, vrela i potoci, kao i čist planinski vazduh garantuju potpun odmor u prirodi.

Jajce

Za Jajce kažu da je muzej po otvorenim nebom. Smešten je u uskoj kotlini, kod ušća Plive u Vrbas, a glavna atrakcija je vodopad, zanimljivo, jedini na svetu koji se nalazi u centru grada.

Na brdu iznad grada nalazi se kraljevski grad, sa kulama i bastionima.

Japodski otoci

Japodski otoci nalaze se nadomak Bihaća, na pet rečnih ada Une povezanih mostićima. Gledano iz vazduha oblikuju veliko tirkizno srce, što svakako doprinosi atraktivnosti.

Na Japodskim otocima može se iznajmiti kućica na drvetu, i u potpunosti stopiti s prirodom.

Top 10 nacionalnih parkova u bivšoj Jugoslaviji

Dragana Krstić

Blogerka, opasno navučena na šoping, i jednako toliko vezana za putovanja.

komentar

Klikni da objaviš komentar

OGLAS

PARTNERI SAJTA


189 Shares
189 Shares
Share via
Copy link