Putovanja

Bosanskohercegovački biser istorije i prirodnog bogatstva – Jajce

Leto je vreme kada kofere pakujemo i odlazimo na neka mesta koja nude odmor, oazu mira i spokoja, ali i intimne atmosfere koja katkada prija. Kako ne bismo ostali samo na plažama mora, pronašli smo biser koji se nalazi u Srednjoj Bosni i Hercegovini, ušuškan i poseban istorijski veoma važan grad Jajce. Ovo je mjesto koje vam priča priču o osvajanjima, borbi, ali i istinskoj prirodnoj ljepoti koja ovaj grad čini jedinim na svetu sa vodopadom koji je nastao prije 50 000 godina. Visok oko 20 metara, simboličan i uvršten u dvanaest najlepših na svetu, ovaj vodopad je kao mladenkin veo koji spaja dve reke. Plivu i Vrbas. Upravo zato često ćete od domaćina dobiti samo jednu uputu za skretanje. U sami centar na vodopad.

Visok oko 20 metara, simboličan i uvršten u dvanaest najlepših na svetu, ovaj vodopad je kao mladenkin veo koji spaja dve reke. Plivu i Vrbas.

vodopad-jajce-putovanje

Željne oči pogledaće prema gore i videti obrise Tvrđavu koja se nalazi na 470 metara nadmorske visine. Odozgo ćete imati priliku da vidite uže jezgro grada, stare bosanske kuće i ambijent koji će vas vratiti u davni 13. vek kada je građena.

Tu se nalaze objekat Barutane, sagrađen krajem 18. i početkom 19. veka i rezervoar za vodu iz perioda austro-ugarske uprave. Na putu prema gore nalazi se Sahat kula, koja je u srednjem veku bila prvobitni ulaz u grad. Pretpostavlja se da je sat na kuli stajao u osmansko vrijeme, te otuda potiče današnji naziv. Tvrđava je otvorena za posete svakim danom, tokom cele godine.

Željne oči pogledaće prema gore i videti obrise Tvrđavu koja se nalazi na 470 metara nadmorske visine.

tvrđava-jajce-putovanje

Nešto niže kod Medvjed kule unutar gradskih zidina nalaze se Katakombe, kao podzemna crkva isklesana u živoj steni. Krajem 14. i početkom 15. veka, vojvoda Hrvoje Vukčić Hrvatinić dao je nalog da se isklešu Katakombe kao mesto poslednjeg prebivališta vojvodske porodice Hrvatinića. Na zidovima stene, nalaze se nedovršeni reljefi Hrvoja i Hrvojevog grba, kao i isklesana ženska figura s ljiljanima u ruci. Iz predvorja se ulazi u crkvu građenu u romaničkom stilu, a zasvođenu u gotičkom stilu.

katakombe-jajce-putovanja

Najstariji nacionalni spomenik u Jajcu jeste Hram Boga Mitre. Po svim provincijama Rimskog carstva kult nepobedivog boga sunca, Mitre bio je ogroman, a pripadnici mitraizma nastojali su smestiti svoja kultna mesta u pećinama, izgrađujući i male speleje, odnosno hramove. Potom su ih ukopavali u zemlju. A jedan od primera je spelej u steni u Jajcu u Mitrasovoj ulici, koji prikazuje boga Mitru odevenog u perzijsku nošnju, s ogrtačem koji leprša, kako jednim koljenom naleže na bika i levom rukom ga drži za gubicu, dok mu desnom rukom zabija nož u srce. Pomažu mu pas, zmija i škorpion.

Najstariji nacionalni spomenik u Jajcu jeste Hram Boga Mitre.

hram boga mitre-jajce

Nekoliko kilometara od centra grada čeka vas mali raj za kupanje, pecanje, odbojku, šetnje, ali i vožnje bicikla uz Plivska jezera. Tu ćete imati priliku da posetite i jedno od najlepših mesta ovog grada, koje je čest motiv razglednica i fotografija. Reč je o vodenicama na Plivi, a koje datiraju iz srednjeg veka. Dvadeset vodenica, izgrađenih na sedrenoj pregradi između Velikog i Malog plivskog jezera, daju veliki doprinos ambijentu i izraz su lokalne tesarske veštine i tradicionalnog načina građenja.

Zbog prirodne, arhitektonske, geološke i naučne vrijednosti Kulturni krajolik-Plivska jezera sa kompleksom vodenica  na reci Plivi godine 2009. proglašen je nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine. Vreme je da se i sami uverite u lepote ovog mesta, koje će vas svojom skromnošću, ali i raskošnom lepotom navesti da se vratite opet.

mlinčići-jajce-putovanja

Zbog prirodne, arhitektonske, geološke i naučne vrijednosti Kulturni krajolik-Plivska jezera sa kompleksom vodenica na reci Plivi godine 2009. proglašen je nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine.

Zanimljive činjenice o Bosni i Hercegovini

Sara Velaga

Zaljubljena u olovku i papir, koje povremeno vara sa tastaturom. Sve zbog jedne iste ljubavi prema pisanoj riječi.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

53 Shares
Share via
Copy link