Magazin Srbija

Borci za zdravu okolinu u Srbiji državni neprijatelji: Prete nam građanski sukobi za zdravlje i čistu vodu

Dok je Srbija sinoć većinski gledala „Hit tvit“ i celu priču o klanu Velje Nevolje, a sve nakon Vučićeve famozne konferencije, u emisiji „Utisak nedelje“ ponovo se govorilo o mnogo bitnijoj temi za živote svih nas.

Olja je ugostila Aleksandra Jovanovića Ćutu koji je ponovo pozvao građane na budnost i otvoreni obračun sa onima koji nam kradu reke i čist vazduh, a pored njega u studiju su bili i Miroslav Mijatović iz udruženja (PAKT) i jedan od osnivača Nacionalne ekološke asocijacije meteorolog Milenko Jovanović.

Milenko Jovanović je u Agenciji za zaštitu životne sredne dobio otkaz 18 meseci pre penzije.

– Otkaz sam dobio zato što sam tražio da se parametri za prikaz kvaliteta vazduha ne menjaju po bilo kakvom političkom ili nestručnom nalogu. Tražio sam da se to radi transparentno, na pravi način, uz konsultacije sa stručnim ljudima – objasnio je Milenko Jovanović.

Ćuta je rekao da se u Srbiji skriva sve, a mnogo toga zapravo ne može da se sakrije, i puručio je da se Srbija nalazi pred ekološkim ustankom.

– Oni koji nas svrstavaju u kategoriju biološkog minimuma će se uskoro suočiti sa gnevom naroda jer smo došli do toga da nemamo šta da dišemo i nemamo šta da pijemo. Prema tome, gde god se pojave njihovi bageri, naleteće na barikade ili ćemo ih demontirati. Fizički ćemo sprečiti svaki nasrtaj na naše reke – rekao je Aleksandar Jovanović.

ćuta utisak
Printscreen

On je najavio veliki protest koji će biti održan 9. aprila pod nazivom “Ekološki pritisak” i dodao da se sprema apsolutna apokalipsa, koju on zove “ekokalipsa”.

Predstavnici više organizacija, protivnika otvaranja rudnika jadarita koju planira kompanija Rio Tinto, predali su premijerki Ani Brnabić pre tri dana peticiju protiv tog projekta sa više od 32.000 potpisa.

Mijatović je napomenuo da je peticija sad dosegla oko 48.000 potpisa i pozvao sve ljude da je potpišu.

miroslav mijatović
Printscreen

Rekao je da su oni, koji su se zatim sastali sa premijerkom Brnabić, saznali samo da su na suprotinim stranama.

– Naš Zakon o rudarstvu izričito kaže da se rudarstvom u Srbiji ne može baviti neko ko ima neizmirene obaveze prema zaštiti životne sredine. Mi smo ponudili dokaze da Rio Tinto, gde god da je bio, da li je to bila Papua Nova Gvineja, Madagaskar, vojska je intervenisala u oba slučaja – rekao je Mijatović i dodao da je Papua Novoj Gvineji to bilo toliko drastično da je poginulo 10 odsto stanovništva.

Objasnio je da im je premijerka na to rekla da “mi nismo Ujedinjene nacije”.

Milenko Jovanović je rekao da je, prema metodologiji SZO, prošle godine 7.500 hiljade ljudi u Srbiji preminulo od zagađenja vazduha.

milenko jovanović
Printscreen

– To se može smanjiti. Taj koji misli da je pošteđen toga, a živi u Srbiji, taj ili greši ili autistično ponavlja nešto što nije istina – naglasio je.

On je pojasnio da postoji način kako to umanjiti.

– Morate delovati na najveće izvore zagađenja na način na koji se to radi u svetu. Ne možete koristiti lignit, koji je najprljaviji, kao izvor toplote. Samo je potrebna politička odluka, saslušati stručnjake – rekao je.

Na pitanje ko bi izgubio pare ako bi se prestalo sa aktivnostima koje štete životnoj sredini, Ćuta je odgovorio da su to investitori:

– To su privatnici kojima je država dala reke u ruke na korišćenje u narednih 12 godina, a mi svi to plaćamo kao stavku 6 u računu za struju koja je povećana pet puta pre dva meseca. Struja je poskupela zbog toga – podsetio je i dodao da to ide u džep “grobarima naših reka”.

Mijatović je rekao da Vlada pompezno najavljuje milijadru i 800 miliona vredan projekat a od toga smešan udeo, od 100 miliona evra, ide u zaštitu životne sredne. Naglasio je da bi taj udeo, kod takvih projekata, trebalo da bude čak 50 odsto.

– To nam govori zašto su izabrali ovu lokaciju. Zato što naše institucije ne rade svoj posao – naglasio je i dodao da Srbija ima samo pet rudarskih inspektora, koji samo da rade na Rio Tintu ne bi mogli da iskontrolišu sve aktivnosti.

Mijatović je izračunao da će u dolini Jadra u naredih 60 godina nastati 90 miliona tona jalovine koja će konstantno pretiti čitavoj Zapadnoj Srbiji, preneo je portal Nova.rs.

Rio Tinto dobio dozvolu za trovanje i najsnažniju podršku Vlade Srbije

118 Shares
118 Shares
Share via
Copy link