Ljubimci

Počinje “Borba za Džekija”: Akcija sprečavanja zlostavljanja, ubijanja i trovanja životinja

holandija-lutalice

Ljubitelji životinja i brojna udruženja građana otpočeli su akciju “Borba za Džekija”, koja za cilj ima sprečavanje zlostavljanja i ubijanja životinja. Oni od MUP-a zahtevaju hitno procesuiranje osoba koje bacaju otrove na javne površine i privatne posede i tako truju napuštene i vlasničke životinje.

Aktivisti napominju da se na taj način u opasnost dovode i građani i deca.

Nadalje od javnih tužilaštava se traži da shvate da je ubijanje i zlostavljanje životinja krivično delo koje se goni po službenoj dužnosti – te da gonjenju po brojnim krivičnim prijavama pristupe. Zahteva se od veterinarske inspekcije da reaguje na prijave građana u pogledu zlostavljanja životinja i zabrane rad svim šinterskim službama koje zateknu u kršenju Zakona o dobrobiti životinja i Zakona o veterinarstvu.

Zahteva se i da se odmah zabrani ubijanje pasa u prihvatilištima jedinica lokalne samouprave gde se to čini uz falsifikovanje nalaza da su oni neizlečivo bolesni odnosno agresivni.

Od lokalnih samouprava, opština i gradova, traži se da otkažu ugovore sa nelegalnim šinterskim službama i na osnovu zakonskih obaveza osnuju svoje šinterske službe i prihvatilišta u saradnji sa udruženjima i ljubiteljima životinja sa svoje teritorije.

Jedan od pokretača “Borbe za Džekija” Pančevac Željko Stojčić kaže da će u više u mesta u Srbiji organizovano biti prikupljani potpisi podrške za ove zahteve koji će na kraju biti predate Upravi za veterinu, MUP-u, Ministarstvu pravde i Vladi Republike Srbije.

“Biće više mesta za potpisavanje u Pančevu, a već od 23. januara potpisivaće se u Pet šop Amosu na pijaci i u BIG-u i veterinarskoj ambulanti Marlo pet u ulici Svetozara Miletića 83, a očekujem da će ubrzo biti i više mesta za potpisivanje”, kaže Stojčić za 013.info.

On objašnjava da je reč o nacionalnoj akciji i da će zainteresovani građani i udruženja organizovati potpisivanja u više gradova i opština u Srbiji.

Na mestima gde potpišu zahteve građane će čekati i obrasci-formulari kako bi samostalno prikupljali potpise u svom okruženju u Borbi za Džekija.

Finale akcije biće protestni skup koji se najavljuje za 9. februar u 11.55 sati u Pionirskom parku u Beogradu.

“Potpise podrške prikupljaćemo i tamo a dva dana kasnije, u ponedeljak, biće predate nadležnim državnim organima na koje se zahtevi i odnose”, kaže Stojčić.

Novosađanin Ignjat čuva pse lutalice od zime i pravi im kućice

Dragana Krstić

Dragana Krstić

Blogerka, opasno navučena na šoping, i jednako toliko vezana za putovanja.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

133 Shares
133 Shares
Share via
Copy link