Balkan Vesti

Građanima koji udome psa lutalicu Priština će plaćati 50€ mesečno

ulicni psi

Gradonačelnik Prištine ponudio je građanima gotovo trećinu minimalne mesečne plate ako udome psa lutalicu.

U Prištini je 4.000 pasa lutalica, što vlastima predstavlja velik problem. Neki građani kažu da su morali da beže od agresivnih pasa. Snimak mladića koji brutalno tuče malog psa lutalicu osvestio je problem i prošlog meseca podstakla proteste aktivista i ljubitelja životinja.

– Ovo nije izolovan slučaj, to se psima događa svaki dan širom Kosova – rekla je aktivistkinja za prava životinja Argjenta Dociqi.

Gradonačelnik Perparim Rama nada se da će njegov ambiciozan program „Dom za svakog psa“ rešiti problem i promeniti stav prema psima. Grad će domaćinstvima plaćati 50 evra mesečno za udomljenog psa lutalicu.

– Držanje psa je skupo i ne može to svako da priušti. Zato porodicama pomažemo da usvoje lutalice – rekao je 48-godišnji arhitekta za AFP.

Grad je već počeo da prikuplja pse s ulice. Rama kaže da će biti smešteni u velikim skloništima, gde će biti vakcinisani, sterilisani i pripremljeni za usvajanje.

Gradonačelnik tvrdi da s budžetom koji ima na raspolaganju može da reši problem pod uslovom da je procena broja pasa lutalica u gradu tačna.

Ne očekuje, međutim, da će se to dogoditi preko noći.

– To će se dogoditi za 10 ili 20 godina, kad se promeni društvena svest i kad ljudi počnu da pokazuju više ljubavi prema psima.

Izvor: Hina

Mališan koji grli lutalice na putu do škole uverio nas je da svet ipak nije tako grozno mesto (VIDEO)

Redakcija Luftika.rs

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

script type="text/javascript" src="//delivery.r2b2.io/get/luftika.rs/generic/in-media">
Share via
Copy link