Ljubimci Vesti

Turčin osuđen na 2 i po godine zatvora zbog namernog ubistva ulične mačke

narandzasta-macka-prekriva-lice-sapama
Foto: ilustracija

Istanbulski sud izrekao je muškarcu koji je namerno ubio uličnu mačku zatvorsku kaznu od dve i po godine i zabranu napuštanja zemlje. Ovo je najoštrija kazna ikada izrečena u Turskoj po zakonu o zaštiti životinja.

Istanbul je poznat po velikom broju mačaka lutalica, koje niko ne dira i ljudi se predano brinu o njima i hrane ih.

Video sa nadzornih kamera koji je pušten u sudu pokazuje kako je osuđeni 1. januara namerno jurio mačku koju su u kraju svi zvali Eros, a zatim je šutirao do smrti u jednom liftu, prenela je agencija Anadolija.

Događaj je izazvao ogromno ogorčenje i bes u Turskoj. U sudu i pred njim okupilo se na stotine aktivista za prava životinja koji su uzvikivali „ubica“. Na društvenim mrežama je poslednjih dana učestao bio haštag „Pravda za Erosa“.

Samo izricanje presude, koja još nije pravosnažna, juče su u sudnici pratili pojedini političati i aktivisti. Turski ministar pravde Jilmaz Tunc objavio je na mreži X, bivšem Tviteru, da je to najviša kazna do sada izrečena po turskom zakonu o zaštiti životinja.

Osuđeni mlađi muškarac se branio psihičkim problemima. On je ranije već bio osuđen za isto delo na jednu godinu i tri meseca zatvora, ali je sud tu kaznu smanjio na tri meseca zbog dobrog ponašanja. Tužilaštvo je zatim uložilo žalbu.

Nasilje nad životinjama često puni turske novine, a aktivisti zameraju da u zakonu ima puno nedostataka i da su kazne premale.

Izvor: N1

Za rubriku “Verovali ili ne”: Mačke Tejlor Svift vredne skoro 300 miliona evra

Čitajte Luftiku na Google vestima

Redakcija Luftika.rs

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

Share via
Copy link