Magazin Srbija

Pajtić: Možda Vođa zaplače na zakletvi, da pokaže narodu da je i on čovek

pajtic-vucic
Bojan Pajtić i Aleksandar Vučić 2013. godine/Foto: Tanjug/Nenad Mihajlović

Aleksandar Vučić uskoro treba da položi zakletvu za novi predsednički mandat, koji je osvojio ubedljivom pobedom na predsedničkim izborima, održanim 3. aprila. To bi trebalo da se desi poslednjeg dana isticanja starog mandata.

Činjenicu da će to učiniti pred starim sazivom parlamenta, prokomentarisao je Bojan Pajtić, nekadašnji pokrajinski premijer i predsednik Demokratske stranke, a danas profesor na Pravnom fakultetu u Novom Sadu.

„Vučić ne podnosi pluralizam i fiziološki reaguje na različita mišljenja“

– Nema nikakve sumnje da Aleksandru Vučiću više odgovara i da mu je mnogo milije da 31. maja u parlamentu Srbije položi zakletvu pred starim skupštinskim sazivom, nego pred novim u kome ga veliki broj poslanika smatra nelegitimno izabranim diktatorom – smatra Pajtić.

On podseća da je u prethodnom sazivu Vučićeva lista imala dvotrećinsku većinu i bila gotovo jednopartijska.

– Od onakve strukture možemo očekivati samo ovacije, histerično skandiranje (“Aco Srbine”), frenetične aplauze, a možda neko od botova i padne u nesvest zbog dramskog efekta, na šta Vođa možda pusti i suzu, da narod vidi da je i on čovek, iako je toliko više od toga. Dostojanstveno i svečano neće biti sigurno – navodi Pajtić za Danas.

Vučić je, prema njegovim rečima, čovek koji ne podnosi pluralizam i koji fiziološki reaguje na iznošenje mišljenja koje se razlikuje od njegovog i zato nema nikakve dileme da mu taj milje više odgovara, nego ambijent u novoizabranom parlamentu.

Ustav nalaže da predsednik mora da položi zakletvu poslednjeg dana isticanja starog mandata

Zbog ponavljanja izbora u Velikom Trnovcu, koji će biti održani 27. maja, Vučić će definitivno zakletvu za novi predsednički mandat 31. maja položiti pred starim skupštinskim sazivom, u kome je imao dvotrećinsku većinu.

Po Ustavu, osim u slučaju ratnog stanja ili ostavke, novi ili reizabrani predsednik mora da položi zakletvu poslednjeg dana isticanja prethodnog mandata. Vučić je zakletvu položio poslednjeg dana mandata Tomislava Nikolića 31. maja 2017.

U Zakonu o predsedniku Republike eksplicitno piše da ako Narodna skupština nije u redovnom zasedanju da će se sastati ponovo kako bi predsednik Republike položio zakletvu.

Predsednik Vučić zakletvu je prošli put položio na Ustavu i Miroslavljevom jevanđelju , iako ni Ustav, a ni zakon ne predviđaju bilo kakve religijske dokumente. Ostaje da se vidi da li će to učiniti i ovoga puta.

Izvor: Danas

Pajtić: Miki Manojlović slagao da sam članove žirija Sterijinog pozorja nazvao go*nima

Luftika #

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

19 Shares
Share via
Copy link