Balkan Magazin

Bojan je poklonio 54 kg novca deci koja boluju od bolesti zbog koje je izgubio suprugu

bojan-marceta
Foto: Facebook/Bojan Marčeta

Konobar iz Banjaluke Bojan Marčeta, plemenit i skroman, odlučio je da za svoj 40. rođendan daruje najmlađa hrabra srca, pa je četvorogodišnju ušteđevinu uplatio na račun Udruženja roditelja dece obolele od malignih bolesti “Iskra”.

Ovaj nesvakidašnji štediša godinama skuplja sitan novac, po pet feninga, želeći da pokaže svima da ljudi greše kada ne uzimaju sitniš i smatraju ga bezvrednim.

“Glas Srpske” je pre četiri godine pisao o Bojanovom neobičnom potezu kada je sa 7.400 kovanica od po pet feninga platio ratu kredita. Ovoga puta otišao je korak dalje i sakupio 20.000 kovanica.

Bojana život nije mazio. Nakon što je u grad na Vrbasu došao u vihoru rata iz rodnog Drvara, kao i sve izbeglice krenuo je iz početka. Naučio je šta znači imati pa nemati, a posebno šta znači boriti se sa opakom bolešću i izgubiti bitku. U toj borbi Bojan je pre pet godina izgubio suprugu i u znak sećanja na nju i njenu borbu, ušteđevinu tešku oko 54 kilograma u petak je uplatio za najmlađe borce.

– Znam koliko je potrebno i novca i pažnje kada se čovek bori sa teškom bolešću. Osim toga, moja ćerka Marija pričala mi je o drugu koji se razboleo i koji je jedno vreme boravio u roditeljskoj kući. Sve to me je podstaklo na razmišljanje i nisam imao dilemu šta ću s novcem.

Vreme je prolazilo, kovanica je bilo sve više i shvatio sam da bih baš na 40. rođendan mogao da dam svoje malo za najhrabrije. Moj moto u životu je da pomažem drugima, drugačije ne znam – ispričao je Bojan Marčeta, prenosi Telegraf.rs.

On je već sedam godina zaposlen u banjalučkom hotelu “Jelena”, a ističe da su ga kolege podržale i ohrabrile i kada je prvi put sakupljao sitniš. Za svoj kolektiv kaže da boljih nema. Lice humanosti zajedno su pokazali u jeku pandemije korona virusa kada su izdvojili svoje dnevnice i donirali Odeljenju pulmologije Univerzitetskog kliničkog centra RS-a.

Bojan je kazao da su ga na sakupljanje sitnog novca motivisali brz tempo života i rasipništvo, kojem smo svedoci svaki dan. Poručio je političarima i onima koji sebe nazivaju velikim gazdama da su im džaba i skupe vile, limuzine i satovi ako ne znaju ono što imaju da podele sa drugima.

Izvor: Telegraf.rs

Petar (4) boluje od retke bolesti, samopovređivanje je njen najgori deo a leka nema

script type="text/javascript" src="//delivery.r2b2.io/get/luftika.rs/generic/in-media">
1K Share
1K Share
Share via
Copy link