Magazin Srbija

Koliko su realne šanse da se Bogoljub Karić u ličnoj karti podmladi za 20 godina?

bogoljub karić
Foto: Printrskrin/Instagram/Bogogljub Karić

Bogoljub Karić se vodi izrekom – Mlad si onoliko koliko se osećaš mladim. Zbog toga je pre par godina poželeo da to i ozvaniči.

Na svoj 65. rođendan, 17. januara 2019. godine, podneo zahtev matičnoj službi Gradske uprave Kragujevac da se datum njegovog rođenja pomeri 20 godina unapred, potvrdio je za BBC na srpskom.

Zašto menja rođendan?

– Moja je vizija da će naša generacija doživeti 100 godina ili više i protiv toga sam da nas bilo ko tera u penziju sa 65 godina.

Ako se čovek oseća mladim i vitalnim, ne prihvatam nijedan zakon koji želi da mu oduzume tu vitalnost, duh i sreću – ističe on u izjavi za BBC na srpskom.

Ipak, advokati su sumnjičavi prema neobičnoj Karićevoj želji.

Ukoliko bi građanima bilo dozvoljeno da po sopstvenoj želji i osećaju menjaju datum rođenja, moglo bi da dođe do „ogromnih problema i izigravanja propisa”, smatra advokat Dimitrije Đukić.

Prilikom upisa u matične knjige rođenih obavezno je unošenje tačnih podataka, a oni se mogu ispraviti isključivo ukoliko je došlo do greške, navodi se u Zakonu o matičnim knjigama.

– Ako neko spori tačnost tog datuma, neophodno je da dokaže da je rođen drugog datuma ili eventualno da nije rođen na upisani dan –  kaže za BBC na srpskom advokat Dejan Dubajić.

– Ovde imamo suprotan slučaj, a to je da nije sporan datum rođenja upisan u matične knjige, već subjektivni osećaj lica da ne pripada starosnoj grupi koja ima pravo na penziju – dodaje on.

Karić je i na Tviteru objavio video sa snimcima za koje tvrdi da potvrđuju njegovu vitalnost i energiju.

Šta kažu stručnjaci?

Zahtev Bogoljuba Karića je prvi takav za koji zna Dimitrije Đukić, advokat iz Novog Sada.

Izmena datuma rođenja zbog nečije želje da bude mlađi ili stariji nije dozvoljena, jer je taj podatak „činjenica koja nije podložna promenama zbog subjektivnog doživljaja”, ističe on za BBC na srpskom.

– To bi moglo da se smatra promenom identiteta, pojedini ljudi bi tako mogli da izbegnu krivični postupak. Neko može da kaže da se oseća kao da ima 10 godina, a protiv deteta se takav postupak ne može voditi – objašnjava ovaj pravnik.

– Takođe, moglo bi da utiče i da se koristi za ostvarivanje penzijskog staža ili odlaganje odlaska u penziju –  navodi još jedan razlog.

Upravo je odlazak u penziju po starosnoj osnovi jedan od razloga zbog kojih je Karić podneo zahtev da za promenu datuma rođenja.

Taj argument nije validan kako bi se usvojio ovakav zahtev, pošto penzionisanje sa 65 godina u Republici Srbiji „nije obaveza, već pravo”, ističe advokat Dejan Dubajić.

– To znači da ukoliko lice ne želi da prima penziju, potrebno je da ne podnosi zahtev za isplatu penzije i novac će ostati u budžetu – napominje Dubajić.

„Bogoljub ili Bogoljupka”

Karić je rođen 1954. godine u Peći, a matične knjige za tu kosovsku opštinu vode se u Kragujevcu, propisano je Zakonom o matičnim knjigama.

Karićev zahtev za promenu datuma rođenja u matičnoj službi ove uprave primili su u januaru 2019, ali se o njemu „nije odlučivalo”, pošto mu je naloženo da „dodatno obrazloži zahtev i dopuni ga činjenicama”, rekli su u telefonskom razgovoru iz ove službe za BBC na srpskom.

– Do sada to nije uradio i postupak je obustavljen –  dodali su.

Posle toga, Karićevi advokati su se obratili i jednom republičkom ministarstvu sa istim zahtevom, ali „već tri godine nisu dobili odgovor”, navodi biznismen.

Dodaje da su ga advokati obavestili da je tema „veoma delikatna” i da nije lako naići na razumevanje društva i institucija.

– Rekli su mi da je to zemljotres koji bi mogao uticati na Ustav i zakone i da treba biti uporan. Ako danas mogu da promenim pol i umesto Bogoljuba postanem Bogoljupka, što podržavam, zašto ne mogu da promenim godinu rođenja? – pita se Karić.

Želja ovog biznismena da se podmladi naišla je na brojne reakcije korisnika društvenih mreža.

Neki su ga u šali poredili i sa filmskim junakom Bendžaminom Batonom, likom koji izgleda sve mlađe kako godine prolaze, a tumači ga poznati američki glumac Bred Pit.

Ko je Bogoljub Karić

Rođen je 17. januara 1954. godine u Peći na Kosovu

Diplomirao je na Prirodno-matematičkom fakultetu u Prištini, a magistrirao na Ekonomskom fakultetu u Nišu

Tokom sedamdesetih godina osnovao je sa braćom kompaniju Kosovo univerzum, koja se smatra jednom od prvih privatnih firmi u socijalističkim zemljama istočne Evrope

Kasnije je osnovao kompaniju Braća Karić, koja je potom preimenovana u BK grupu, kojom i danas rukovodi 1989. godine osnovao je kompaniju Agroinžinjering koja se bavila građevinarstvom i bila je prisutna na tržištima Rusije i Belorusije.

Braća Karić su 1994. godine sa Javnim preduzećem PTT saobraćaja Srbija osnovali kompaniju Mobilne telekomunikacije Srbije – Mobtel. Početkom 1995. godine sa radom je počela Televizija BK, jedna od prvih privatnih televizija u Srbiji

Iste godine osnovao je kompaniju Eunet Srbija, koja je postala prvi Internet provajder u Srbiji.

Tokom poslednjih godina 20. i prvih godina 21. veka aktivno se bavio politikom – 1998. je postao ministar bez potrfelja u vladi Srbije koju je predvodila Socijalistička partija Srbije Slobodana Miloševać.

Godine 2004. osnovao je partiju Pokret snaga Srbije, čiji je bio predsednički kandidat na izborima 2004. godine. Posle oduzimanja licence Mobtelu i krivične prijave protiv njega, napustio je Srbiju 2006. godine i preselio se u Moskvu, a 10 godina kasnije slučaj je zastareo i Karić se vratio u zemlju

U braku je sa suprugom Milankom sa kojom ima sina Nebojšu i ćerke Jelenu, Danicu i Nadeždu.

Nastavak pročitajte na BBC na srpskom.

Bogoljub Karić menja godinu rođenja?! Podneo zahtev, želi da mu piše da je rođen 1974. godine!

Čitajte Luftiku na Google vestima

173 Shares
173 Shares
Share via
Copy link