Ljubimci Magazin

Titula najstarijeg psa na svetu dovedena u pitanje, Ginisova knjiga rekorda pokrenula istragu

najstariji pas na svetu bobi ginisova knjiga rekorda
Foto: PATRICIA DE MELO MOREIRA / AFP

Naslovnice svetskih časopisa prošle godine bile su pune fotografija Bobija, najstarijeg psa na svetu. Ovu titula je i zvanično proglašena u Ginisovoj knjizi rekorda, a porugalski pas je oborio prethodni rekord, koji je bio star gotovo čitav vek.

Bobi je umro u oktobru u i zvanično je imao 31 godine i 165 dana.

Ali sada je njegova titula dovedena u pitanje, nakon što su neki veterinari posumnjali u njegove godine.

Sumnjive stare fotografije

Bobi je bio čistokrvni Alentejski pastirski pas – rasa koja ima prosečan životni vek od 12 do 14 godina.

Njegovu duboki starost potvrdila je baza podataka o kućnim ljubimcima portugalske vlade, kojom upravlja Nacionalna unija veterinara, saopštila je Ginisova knjiga rekorda prošle godine.

Ali kako su se vesti o njegovoj tituli brzo širile – tako su se širile i sumnje, piše BBC.

Istraga magazina Vired pokazala je da je Bobi u portugalskoj bazi podataka kućnih ljubimaca registrovan kao rođen 1992. godine, ali da nije imao „registraciju ili podatke koji mogu potvrditi ili demantovati ovu izjavu“.

Bilo je i pitanja u vezi sa starim fotografijama kućnog ljubimca koje su pokazivale različite oznake na njegovom krznu, a neki su ukazivali da je to potpuno drugačiji pas.

Stručnjaci skeptični

– Ni jedan od mojih kolega veterinara ne veruje da je Bobi zapravo imao 31 godinu – rekao je za Guardian Deni Čejmbers, član Kraljevskog koledža veterinarskih hirurga.

Sada je Ginisova knjiga rekorda pokrenula zvaničnu istragu.

– Dok je naš pregled u toku, odlučili smo da privremeno pauziramo prijave za titulu najstarijeg psa koji je živ i najstarijeg psa ikada dok svi naši nalazi ne budu na mestu i ne budu saopšteni – rekao je portparol novinskoj agenciji AFP.

Bobi je ceo život živeo sa porodicom Kosta u selu Konkeiroš, u blizini zapadne obale Portugala, prenosi N1.

najstariji pas na svetu bobi portugal
Foto: PATRICIA DE MELO MOREIRA / AFP

Njegov vlasnik, Leonel Kosta, rekao je u izjavi da je „elita u svetu veterine pokušala da da ljudima ideju da Bobijeva životna priča nije istinita“.

Kosta veruje da je reakcija usledila zato što je Bobijevu dugovečnost pripisao ishrani sličnoj ishrani ljudi, a ne hrani za kućne ljubimce. Kaže da je to protivno preporukama mnogih veterinara.

– Sve bi bilo drugačije da smo rekli da je jeo hranu za kućne ljubimce tri decenije – rekao je Kosta, dodajući da je ispunjeno sve što je Ginisova knjiga rekorda tražila da potvrdi Bobijeve godine.

Do Bobijeve smrti, prethodni najstariji pas ikada bio je Australijanac Blui, koji je umro 1939. i bio je star 29 godina, piše BBC.

Izvor: N1, BBC

Pas Hačiko dobio spomenik na stanici na kojoj je 10 godina čekao svog vlasnika da se vrati

Čitajte Luftiku na Google vestima

Share via
Copy link