Magazin Svet

Bobi je nastariji pas na svetu i zbog toga je u Ginisovoj knjizi rekorda (VIDEO)

pas bobi
Foto: Printscreen

Bobi 30-godišnji pas iz Portugala proglašen je najstarijim psom na svetu i zbog toga je ušao u Ginisovu knjigu rekorda.

Bobi je čistokrvni pastirski pas Alentejo – rase koja obično živi 12 do 14 godina. Ipak, napunio je 30 godina i zbog toga je proglašen za najstarijeg psa koji je ikada živeo, prenosi Nova.rs.

Prethodni nosilac titule bio je australijski pas Blui, koji je uginuo 1939. godine u dobi od 29 godina i pet meseci.

Bobi je 1. februara napunio 30 godina i 226 dana, što je potvrdila zvanična baza podataka o kućnim ljubimcima portugalske vlade kojom upravlja Nacionalna unija veterinara.

Bobi je ceo život proveo sa porodicom Kosta u selu Konkeiroš blizu zapadne obale Portugala. Rođen je sa još tri šteneta, a sva četiri su morala da budu data na usvajanje jer je porodica imala previše životinja. Međutim, Bobi je pobegao.

Leonel Kosta, koji je tada imao osam godina, rekao je da su on i njegova braća skrivali Bobija od roditelja sve dok nije otkriven, kada je postao deo porodice koja ga hrani istom hranom koju jede ona.

– Između konzerve životinjske hrane i komada mesa, Bobi ne okleva i bira našu hranu, rekao je Kosta.

Rekao je i da Bobi živi bezbrižnim životom. Preživeo je jednu krizu 2018. godine, kada je hospitalizovan nakon što je iznenada kolabirao zbog problema sa disanjem. Kosta kaže da je tajna njegove dugovečnosti „mirno okruženje” u kojem živi, ali da mu u tome pomažu i geni, pošto je njegova majka živela 18 godina.

Izvor: Nova.rs

Ulični pas koji je spas od zime i petardi potražio na rafu marketa dobio pravi dom

Ekipa Luftike

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

65 Shares
Share via
Copy link