Putovanja Srbija

Top 3 eko sela u Srbiji idealna za praznično opuštanje u netaknutoj prirodi (FOTO)

eko sela srbija savršen odmor
Foto: Instagram/ekoselogoc

Dolazak toplog prolećnog vremena i predstojeći praznici, idealni su za boravak u netaknutoj prirodi i uživanje u lepotama Srbije. Svoj beg od neona i betona mnogi će pronaći ukoliko posete eko sela, koja su trend u svetu, a polako počinju da niču i kod nas.

Sve popularnija eko sela podrazumevaju spoj uživanja i očuvanja prirode, tj. pokušaj da najbolje dobijemo iz okruženja, a da ga usput ne narušimo.

U Srbiji je nekoliko domaćinstava koja za sebe kažu da neguju simbiozu ekologije i turizma i funkcionišu tako da ne štete okruženju i samoodrživa su, piše Nova.

Koštunići

Eko selo Koštunići se ugnezdilo u jednom od najlepših krajeva Srbije, na južnoj padini planine Suvobor, u delu rudničko-takovske nahije, pored puta Čačak-Valjevo i Gornji Milanovac–Požega.

Postoje dve priče kako je selo dobilo ime i niko ne zna da kaže koja je prava, valjda zato što jedna govori o prirodi, druga o ljudima. Zato iz ovog eko sela gostima poručuju da tamo ljudi čuvaju i vole prirodu.

U okviru sela se nalazi fabrika bio hrane sa proizvodima unikatnim po poreklu jer sve sirovine potiču iz prvog eko sela Koštunići, a prepoznatljivi su po vrhunskom kvalitetu i atraktivnoj ambalaži. Proizvodi ove fabrike bio hrane su, između ostalog, rakije od voća, marmelade i džemovi, med, sušene pečurke poznatih sorti,, sušene šljive i drugo voće.

Nad Koštunićima se nalazi Ravna gora, mesto poznatih istorijskih zbivanja, sačuvano u svojoj iskonskoj lepoti. Uzvišenja Vidikovac i Babina glava, Mokra pećina i drugi darovi netaknute prirode su dealni za otkrivanje Srbije.

U ovom eko selu nude prijatan boravak uz tradicionalnu srpsku kuhinju i domaću šljivovicu, kao i mnoštvo mogućnosti za regeneraciju i relaksiranje telesne i duhovne snage: pešačenje, planinarenje, pecanje, izlete.

Kako stoji na sajtu Eko sela Koštunići, boravak za minimum dve osobe u njihovim vajatima i čardacima košta za noćenje 3.000 dinara po osobi, noćenje sa doručkom je 3.500 dinara. Ipak, treba unapred proveriti cene prilikom zakazivanja.

Vraneša

U blizini Zlatarskog jezera, u četinarskoj šumi sagrađeno je etno-eko selo Vraneša. Pogled iz njega dopire pravo do Zlatarskog jezera, pa ćete se buditi s pogledom na prozirno zelenu jezersku vodu. U blizini će vam biti i Radoinjsko jezero, planina Zlatar i Uvac.

Celo selo izgrađeno je od autentičnih materijala zlatarskog kraja: crnog bora i kamena. Ovde ćete pronaći tradicionalno srpsko ognjište, autentične konobe, tradicionalne delove starih srpskih kuća, restoran sa ognjištem, etno-prodavnice. Bistru i zdravu pijaću vodu koristićete iz sopstvenog izvora ovog eko-sela.

Moderni deo eko-sela čine izgrađeni objekti koji su u skladu sa potrebama savremenog čoveka. Stoga, ako želite potpuni odmor u Srbiji i opuštanje, najbolje bi bilo da posetite deo ovog sela koji je nazvan etno wellness & spa. Sauna, ruska banja, tapidarjum, sobe za masažu, vital bar samo su deo onoga što vas čeka. U okviru etno velnesa nalaze se zimski bazen u zatvorenom, kao i letnji bazen.

Sva jela pripremaju se na otvorenom ognjištu i u pekari. Uživajte u degustaciji zlatarskog sira, pite od heljde, pršute, svadbarskog kupusa i drugim ukusnim jelima. Ljubitelji dobre rakije moći će da uživaju u kvalitetnoj medovači, jabukovači, ali i lincuri koja je prirodni lek.

Selo Vraneša je sagrađeno u duhu tradicionalne srpske seoske arhitekture od autentičnih, ekoloških materijala iz zlatarskog kraja, kao što su crni bor i kamen. Drvo je premazano prirodnom smolom, a sve kuće su pokrivene ručno cepanom šindrom. Posteljina, rukotvorine i detalji u enterijeru su ručno rađeni uz stručni nadzor etno tima.

Cene na Bukingu pokazuju da smeštaj za dve osobe, tj. noćenje u ovom eko selu košta od 6.000 dinara.

Kedar

Smešteno na planini Goč na 12 km od Vrnjačke Banje, eko selo Kedar nudi boravak u kućicama od kedra.

Kućice i spolja i unutra odišu modernim linijama i celokupan sadržaj je od punog drveta, a miris četinara ispunjava kućice. Kedrovo drvo je poznato po mnogobrojnim zdravim svojstvima, te zato domaćini poručuju da boravak u ovakvom ambijentu od nekoliko dana doprinosi brzom poboljšanju zdravlja i imuniteta. Svežina kojom kedar odiše brzo će vas odvesti u neku daleku mirnu šumu, bez buke, žamora gradskih ulica i stresa svakodnevice.

Sauna i topla kada od kredrovog drveta u prirodnom ambijentu će vaša čula opustiti i dovesti vas do potpunog odmora. U okviru sela su i bazeni sa slanom vodom, kao i eko igralište za decu.

Smeštaj u Kedar selu za dvoje po noći sa doručkom košta 70 evra, za troje 100 evra. Smeštaj za decu do tri godine je besplaan, a deca do 12 godina plaćaju noćenje 10 evra. U cenu ulaze svi sadržaji ovog kompleksa.

Jasno je da u Srbiji još ima prostora za eko turizam, tj. za razvoj ugostiteljskih domaćinstava koja će funkcionisati isključivo po principima ekologije i samoodrživosti, ali svakako je lepo što ima pomaka na tom polju i što turisti mogu da okuse makar deo eko ponude i usput uživaju u prirodi i tradicionalnim jelima.

Izvor: Nova

Sremačke čarde kraj Fruške gore koje mame ribljim đakonijama i čarobnim zalaskom sunca (FOTO)

script type="text/javascript" src="//delivery.r2b2.io/get/luftika.rs/generic/in-media">
17 Shares
Share via
Copy link