Magazin

Novi užasni trend među srpskim tinejdžerkama zabrinuo roditelje

Ovih dana među tinejdžerkama koje uglavnom pohađaju 7. i 8. razred u Srbiji aktuelan je trend prosleđivanja lančanih poruka bizarnog sadržaja .

Portal Telegraf preneo je sadržaj jedne od poruka koja zabrinjava i decu i roditelje:

– Ja sam ti ovo poslala.

Ti si najlepša devojka, znam to.

Sutra će te 2 momka pitati za broj. Ili da li imaš momka.

Pošalji ovo 15 najlepših devojaka ili će te pratiti loša sreća cele godine.

Ovo nije lažno.

Ukoliko ovo kopiraš i pošalješ ti ćeš imati najbolji dan u životu sutra.

Ti ćeš se poljubiti ili će te neko pitati da izađete.

Ako prekineš lanac, videćeš mrtvu devojku u tvojoj sobi večeras.

U 35 minuta neko će ti reči da te voli.

Ne smeš mi poslati ovo – glasi poruka.

Devojka, devojke, leš, mrtvo telo

sms-poruka

Ovakav tekst ne samo da zgražava, već i budi strah među tinejdžerima, a „Telegraf.rs“ razgovarao je sa psihologom Aleksandrom Šibulom o sve prisutnijem trendu.

– To je šablon koji se već decenijama upražnjava, a baza svih tih poruka je sujeverje i iracionalizam, mahom strahovi. Oni koji šire i prenose te poruke, nisu dovoljno prisutni u svom delu zrelog i racionalnog života. Ako se poruka pojača motivom koji je u vezi sa smrću, gubitkom i nestajanjem, onda se njihovo prosleđivanje intenzivira – navodi za „Telegraf“ Šibul.

Prema njegovim rečima, izvor takvih poruka je strah.

Na naše pitanje zbog čega mladi odluče da proslede ovakve poruke, Aleksandar odgovara da je najčešći razlog (ne)zrelost.

– Mladi se vode mišlju „bolje da ja to pošaljem, nego da mi se nešto desi“. Ne znam da li takve poruke imaju negativan uticaj, ali svaka sadržina koja ima pretnje smrću ili motivima smrti, činjenica je da može da izazove uznemirenje – rekao je psiholog.

Da li su deca u stanju da smisle ovakve poruke?

– Deca takođe mogu smisliti ovakve poruke. Mada, mislim da je kod njih motiv čista igra, jer ne razmišljaju o posledicama – kaže naš sagovornik.

On dodaje da se ovde ne radi o želji za moći deteta, jer ne postoji lična povratna veza tinejdžerki kojima se šalje i osobe koja je pokrenula lančano slanje ove poruke.

– Moć se manifestuje samo kroz personifikaciju. Dakle, moć koja nema identitet, nije moć. Moć želi da se za nju zna, da se ona pokaže, što u slanju lančanih poruka, kojima se ne zna ni početak ni kraj, nije slučaj – naveo je Aleksandar Šibul.

Instagram baljezganja ne rešavaju stvarne probleme stvarnim ljudima

Dragana Krstić

Blogerka, opasno navučena na šoping, i jednako toliko vezana za putovanja.

komentar

Klikni da objaviš komentar

  • Ovo postoji vec godinama u nazad i to su ciste gluposti niko u to ne bi trebao da veruje.Taj sto je to smislio pa i napisao je totalni idiot.(izvinjavam se na izrazu)

386 Shares
386 Shares
Share via
Copy link