Koronavirus

Sveštenik iz zrenjaninske Biskupije dobio otkaz jer nije želeo da se vakciniše

biskup

U ponedeljak je istekao rok koji je biskup zrenjaninske Biskupije Laslo Nemet odredio sveštenicima za dokaz o vakcinaciji.

U suprotnom, nevakcinisani sveštenici moraju da napuste svoje pozicije.

„Rok za predaju potvrda o primanju druge doze vakcine je 15. novembar“, navodi se u saopštenju Biskupije, u kojoj je onim svešenicima koji do tada nisu bili od 1. novembra bilo zabranjeno obavljanje svešteničke službe u kontaktu s vernicima, piše Poslovni dnevnik.

– Posebnih posledica u zrenjaninskoj Biskupiji nema. Svi naši sveštenici su vakcinisani, a samo jedan Isusovac nije hteo da se vakciniše i on napušta Biskupiju – izjavio je za hrvatske medije u Vojvodini biskup Nemet.

Dodao je da se njegove kolege i vernici Biskupije nisu protivili odluci o obaveznoj vakcinaciji sveštenika, a da je najviše kritika i zamerki dobio od pojedinih hrvatskih sveštenika Subotičke biskupije.

– Meni nije bilo važno da nateram ljude na vakcinaciju. Jednostavno mi smo odgovorni za suživot u našoj verskoj zajednici. Temelj toga suživota nije samo administrativne naravi, već ljubav. Zato je jako važno da svaki član te zajednice preduzme sve što je u njegovoj moći da svi ostanemo zdravi -naveo je između ostalog biskup Nemet.

„Biskupova odluka sasvim razumljiva“

Hrvatski program Radiotelevizije Vojvodine preneo je izjavu poznatog subotičkog lekara i angažovanog vernika Subotičke biskupije dr. Marka Sentea, koji je naveo kako je biskupova odluka sasvim razumljiva.

– Sveštenici su, kao i lekari, u stalnom kontaktu s ljudima. Oni bi oni trebalo da budu uzoro svima – ljubi bližnjega svoga kao samoga sebe. Ako ga ljubiš, moraš ga čuvati i voditi računa o njemu, a kako ćeš to učiniti ako ne zaštitom od bolesti da je ne bi preneo drugome – naveo je dr. Sente.

Kada nam je već Bogom dano da imamo vakcinu protiv ove bolesti, dodao je, treba se prikloniti struci i vakcinisati se.“

Deo vernika i sveštenika, uglavnom Subotičke biskupije osudio je odluku o obveznoj vakcinaciji.

Na društvenim mrežama delio se poziv za obranu nevakcinisanih sveštenika zrenjaninske biskupije, a korisnici fejsbuka mogli su pratiti polemiku biskupa i jednog subotičkog sveštenika.

Za profesora Teološko-katehetskog instituta u Subotici i jednog od čelnih ljudi hrvatske zajednice u Srbiji Tomislava Žigmanova to je posledica brzine i strogoće uvedenih mera.

– Mora se reći da je odluka zrenjaninskog biskupa bila iznenađujuća, posebno kada je u pitanju strogoća prema onima koji se ne žele vakcinisati. Deluje takođe zbunjujuće što nije bio usuglašenosti između subotičkog, zrenjaninskog i sriemskog biskupa. Mislim da je trebalo da se unutar struktura katoličke crkve najprije razgovara i onda sa zajedničkim stavovima o pitanju vakcinacije da izađe u javnost – naveo je Žigmanov.

Osim oštrih komentara na društvenim mrežama, nema službene inicijative upućene institucijama katoličke crkve u Srbiji da se odluka o obveznoj vakcinaciji sveštenika povuče.

Vladika Grigorije: Vakcina je napravljena da nas spasi, a ne da nas ubije

Luftika

komentar

Klikni da objaviš komentar

  • Sad lepo neka vas tuzi ovozemaljskom sudu pa cete ga vratiti na posao jos kako! I nadiknaditi mu dusevnu bol. Al valjace gospodinu izaci i na onaj gore sud e tu ne znam kako ce proci sa izjavom Samo sam radio svoj posao! Da li ce se Gospod smilovati na ovakav postupak prema bliznjem svom. Stid me je u ime svih koji su izgubili razum i kriticko razmisljanje. Sta vam je ljudi???

217 Shares
217 Shares
Share via
Copy link