Lifestyle

Biljina svaštaonica – kreativni raj Novog Sada

Biljana Dudaš završila je studije fotografije u Noviom Sadu. Kako sama kaže, po struci je fotograf, a po opredeljenju kreativac. Bilja vodi nekoliko kreativnih radionica, prodavnica, mini sajmova i još svašta nešto. Pored obaveza oko svoje radionice, jednom mesečno sa drugaricom Elom organizuje Sajam ručnih radova- Mali sajam lepih stvari, a takođe vodi i Kreativni prostor Kreativke NS u Pariskom magazinu, gde na jednom mestu možete pronaći ručne radove preko 25 kreativaca. Biljina svaštaonica je Biljin mali svet unikatnih predmeta, a evo kako je ona nastala, kakve su Novosađanke kada govorimo o modi, i cene li se unikatni radovi kod nas.

Kako je nastala Biljina svaštaonica?

Biljina svaštaonica nastala je pre nešto više od 6 godina. Sasvim slučajno kao i sve u mom životu. Na internetu sam pronašla neke minđuše koje su mi se jako svidela, ali bile su napravljene od tada meni nepoznatog materijala , pa sam odlučila malo da ga proučim, a potom i da ga nabavim i krenem sa radom. Krenula sam sa izradom nakita, magneta za frižidere, venecijanskih maski, raznih futrolica, tako je i nastao deo naziva „svaštaonica“. Tu ljubav prema kreativnosti i ručnim radovima nasledila sam od roditelja, a deda mi je bio poznati krojač, u to vreme modni dizajner, tako da je ljubav prema šivenju ipak prevladala. Završila sam kurs šivenja, kupila mašinu i krenula da šijem garderobu za sebe, jer sam uvek volela da imam garderobu koju ne nosi pola grada. Pokušala sam da šijem garderobu za prodaju, ali zbog raznih želja i prohteva odlučila sam se ipak da šijem nešto što svima odgovara- torbe i razne futrole i nesesere za odlaganje. Ono što je potrebno svakoj ženi.

bilja-svastaonica
Izvor: Biljina svaštaonica

Šta sve možemo pronaći kod vas?

Moj glavni proizvod je ceger. Izrađujem i nesesere, jastučnice, novčanike, rančeve, futrolice za telefon i odlaganje slušalica. A na nagovor drugih počela sam praviti i torbe od eko kože. Svi moji proizvodi su sa raznim printovima- crtežima, sarkastičnim i šaljivim tekstovima. Biram najkvalitetnije materijale, trudim se oko izrade jer mi je veoma bitno da kupci budu zadovoljni. S vremena na vreme ubacujem i nove proizvode, jer se želim da konstantno napredujem. Zato volim da komuniciram sa svojim mušterijama, jer me zanima njihovo mišljenje.

Kako možemo doći do vaših proizvoda?

Moje proizvode možete pronaći online na mojoj FB stranici, kao i na sajtu: www.biljina-svaštaonica.com. Uživo ih možete videti u Kreativnom prostoru Kreativke NS, na drugom spratu Pariskog magazina. A često učestvujem i na raznim sajmovima, što u Novom Sadu tako i u Beogradu.

Kako nastaje jedan gotov proizvod?

Put jednog gotovog proizvoda je prilično dugačak. Jer prvo je on samo ideja, onda dolazi realizacija. U želji da on bude što bolji, dosta vremena provedem u biranju i testiranju materijala, onda sve ide na štampu, pa dolazi na red izrada i dorada. Izrađuje se u par faza, koje traju i po par sati. Posle treba sve uslikati, obraditi, postaviti online, izreklamirati. Posao kreativca nije samo da napravi proizvod. Kreativac je u isto vreme i fotograf, i grafički i web dizajner, i PR i sve što prati promociju samog proizvoda.

jastuci-bilja
Izvor: Biljina svaštaonica

Šta vas inspiriše?

Inspiraciju pronalazim svuda oko sebe- na ulici, u časopisima, na internetu. Dovoljno mi je da vidim recimo neku torbu i da mi u glavi sine ideja kako napraviti neki model torbe. Vidim neku kombinaciju boja, i već zamišljam kako bih ih uklopila u svoje kombinacije. Volim da se našalim da moj mozak radi 100 na sat.

Kakve su Novosađanke kada govorimo o modi?

Hm…teško je reći, jer ih ima raznih. Ima onih koje slepo prate trendove, pa nose i ono što im ne stoji, pa su pomalo smešne, a ima i onih koje imaju svoj fazon. Nekako mi je draže kad vidim lepo obučenu devojku, koja je svoja, koja ne prati šta je popularno u tom momentu, ili čak i kada ima neki odevni predmet koji je popularan ona ga ukombinuje u nekom svom fazonu. Ali generalno mislim da nisu loše, samo još maaalo da daju svoj lični pečat, ali mislim da su na dobrom putu da budu dobro obučene i stilizovane.

knjige-bilja
Izvor: Biljina svaštaonica

Cene li Novosađani unikatnu garderobu i prepoznaju li kvalitet?

Ja sam u kreativnom svetu već 6 godina. Mogu reći da nije bio lako stići do ovde. Rad sa ljudima je najteži, a pogotovo kad im neka tema nije bliska. Često smo nailazili na pitanja zašto to toliko košta, zašto ovo, zašto ono, ali sada su sve više i više upoznati sa ručnim radovima, više ih cene i više nas poštuju. Kultura unikatnosti i ručnog rada im je sada bliža i sada već prepoznaju i nas kreativce i naše radove. Cene naš trud i kvalitet naših proizvoda, mada se još uvek nađe neko ko će prokomentarisati da ima jeftinije „kod Kineza“.

Pročitajte nešto o Gardoroberu koji Novosađani posećuju

Avatar

Slađana Zličić

Voli da putuje i piše, zavisna od slatkiša, lepih gestova, dobrih filmova i šopinga. Diplomirani novinar, zaljubljenik u more i sunce, snalazi se i u kuhinji, a jednog dana živeće u Rimu.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

PARTNERI SAJTA


66 Shares
Share via
Copy link